Craiova sau Cetatea Banilor era cunoscută pe la 1735 ca Țara lui Papură Vodă, un haiduc care a reușit timp de 35 de ani să potolească puseul de violențe ce se abătuse asupra regiunii în timpul dominației Imperiului Habsburgic. Conform istoricilor, boierii craioveni au lăsat destinul celor 836 de familii pe mâna haiducului Neagu Papură, de pe vremea acestuia rămânând expresia „Țara lui Papură Vodă”, care a depășit demult aria Craiovei sau Olteniei.

Câțiva ani mai târziu, a apărut “vremea lui Pazvante Chioru”, o altă zicală ce a ieșit dincolo de granițele Olteniei, rămasă întipărită în istoria locală printr-o serie de evenimente care au perturbat serios viața urbei.

La 1799, Pazvant – Oglu, fiul unor români timoceni, trecut la religia musulmană din interes de afaceri, este numit pașă al Vidinului. Un an mai târziu, el dă foc unei mari părți a Craiovei, din totalul de 7.000 de case numai 300 rezistând incendiului. Craiovenii se răzbună pe acesta, în anul 1809, când Iancu Jianu reușește să strângă o adevărată armată, formată din aproximativ 3.000 de haiduci, armele acestora fiind furnizate de mai marii boieri ai craiovei cu arme. În urma campaniei haiducilor, sunt incendiate Vidinul și Plevna, fiind ucis și pașa din Vidin Pazvant-Oglu.

Reportaj Libertatea la punctul pe unde fug rușii în Finlanda, înainte ca și aici să se închidă granița: „Mama este fan absolut al lui Putin, dar mi-a zis să plec din țară”
Recomandări
Reportaj Libertatea la punctul pe unde fug rușii în Finlanda, înainte ca și aici să se închidă granița: „Mama este fan absolut al lui Putin, dar mi-a zis să plec din țară”

BOG_6664Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Despre toate acestea și alte legende locale pot afla turiștii în timpul vizitelor pe care le fac în Bănie. Pot afla despre moșiile Brâncovenilor, despre prima clădire administrativă din Craiova, Casa Băniei, ridicată de Constantin Brâncoveanu, devenită acum muzeul care le dezvăluie vizitatorilor tot ceea ce este caracteristic zonei Olteniei.