Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri

REPORTAJ/ „Elveția României”, domeniul schiabil de care s-a îndrăgostit Iohannis. Cum arată pârtiile preferate ale președintelui

Preşedintele României Klaus Iohannis este un pasionat de schi, iar în timpul iernii a fost văzut frecvent pe pârtiile de la Şureanu din judeţul Alba. Zona denumită de turişti şi „Elveția României” cuprinde domeniul schiabil din ţară aflat la cea mai mare altitudine, peste 2.000 de metri, iar pârtiile au peisaje care îşi taie respiraţia. Chiar dacă din punct de vedere turistic Şureanu nu este la fel de dezvoltat ca şi alte zone de schi cu tradiţie, domeniul schiabil din judeţul Alba este tot mai căutat de schiorii care vor să se bucure de pârtii lungi de performanţă dar mai ales de natura sălbatică.

Fotografii: Facebook / Partiile Domeniul Schiabil Sureanu(Oasa)

Klaus Iohannis s-a îndrăgostit de pârtiile de la Şureanu

Preşedintele României Klaus Iohannis a fost văzut frecvent în această iarnă dar şi iarna trecută pe pârtiile de schi de la Şureanu din judeţul Alba, ultima data fiind chiar în urmă cu două săptămâni. Şeful statului s-a relaxat atunci timp de câteva ore şi a fost fotografiat chiar stând la coadă ca un om obişnuit pentru a lua telescaunul ca să urce pe pârtie. Fotografia a fost intens dezbătută şi comentată deoarece preşedintele pare în această imagine un turist obişnuit, iar în jurul său nu sunt vizibile nici măcar acele gărzi de corp de la Serviciul de Protecţie şi Pază.  

Angajaţii domeniului schiabil povestesc că Iohannis vine de obicei la sfârşit de săptămână în zonă, iar prezenţa sa este de fiecare dată foarte discretă.

Cu schiurile în picioare şi îmbrăcat în costum de schior, preşedintele coboară de mai multe ori pe pârtie fiind un schior profesionist dar nu refuză nici turiştii care cer să se fotografieze cu primul om din stat. De fiecare dată fotografiile s-au viralizat pe reţelele de socializare după ce au fost postate de turiştii care au reuşit să imortalizeze prezenţa lui Klaus Iohannis la schi.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Proprietarul Domeniului Schiabil Şureanu, Daniel Sabău, spune că preşedintele schiază „de excepţie” şi preferă pârtiile de tip A de la Şureanu fiind un schior avansat.

„La noi schiază doar pe A-uri pentru că este un schior avansat. Efectiv schiază de performanţă şi când vine la Şureanu face şase – şapte coborâri pe pârtii”, spune Sabău.

Potrivit acestuia şeful statului ar prefera Şureanu datorită peisajului spectaculos, dar, mai ales, datorită pârtiilor care sunt atractive chiar şi pentru schiorii foarte avansaţi.

Şureanu – domeniul schiabil aflat la cea mai mare altitudine

Domeniul Şureanu are nouă pârtii de schi şi se află la o altitudine de peste 2.000 de metri, în Munţii Şureanu, fiind domeniul schiabil aflat la cea mai mare altitudine din România. Domeniul s-a dezvoltat în ultimii ani şi numărul turiştilor care aleg această zonă creşte de la un sezon la altul fiind atraşi atât de pârtiile spectaculoase dar mai ales de priveliştea care îţi taie respiraţia.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Accesul spre pârtiile de schi se face pe treaseul Sebeş – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș este de 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 ore fără opriri.

Drumul între Sebeş şi lacul Oaşa are 62 de kilometri fiind asfaltat în întregime şi accesibil pentru orice mașină. Drumul de la Oașa la Domeniul Schiabil Șureanu are 18 kilometri fiind un drum practicabil doar de către mașinile echipate cu lanțuri deoarece în timpul iernii este acoperit mai mereu de zăpadă.

„Domeniul are zăpadă în abundenţă toată iarna, iar pârtiile sunt bune pentru practicarea sporturilor de iarnă, în special schi sau snowbording. Acum, pe pârtii, omătul este din abundență și depășește un metru. În zonele de off-piste, depășește 1,5 – 2 metri. Pârtiile sunt bătătorite zilnic, dar să nu fiți surprinși dacă nu veți vedea, pe pârtii, liniile de ratrack. Ele sunt acoperite cu rapiditate de ninsoarea care cade constant”, spune Rareş Tileagă, monitor de schi la Şureanu.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

În prezent sunt funcționale șase pârtii (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4), deservite de teleschi și de telescaun.

În zona Şureanu, temperaturile medii se încadrează între -17 și -5 grade Celsius. Ca servicii, turiştii au la dispoziţie o școală de schi şi snowboard pe pârtii, un centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului, câteva restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Preşedintele pasionat şi de golf

Preşedintele Klaus Iohannis este mai nou şi un pasionat al jocului de golf ceea ce înseamnă că din acest an ar putea fi văzut mult mai des în judeţul Alba, după ce în primăvară va fi deschis pentru jucători terenul de golf al resortului Theodora Golf Club. De altfel şeful statului a şi participat anul trecut la inaugurarea oficială a noului resort de golf, cel mai mare din România şi unul dintre cele mai moderne din Europa.

Clubul a fost construit în satul Teleac, comuna Ciugud, la câţiva kilometri de Alba Iulia, investiţia fiind cifrată la 15 milioane de euro. Noul club de golf a fost are o suprafaţă de 62 de hectare ce cuprinde cel mai mare teren de golf din România, dar și o serie de facilități de cazare și relaxare unice, clasificate la standardul de patru stele plus.

Principala atracție a complexului  este terenul de golf, care va fi deschis pentru jucători doar în primăvară şi care are o suprafață de 56 hectare pe care se desfășoară cele 18 parcursuri, fiind cel mai mare teren de golf din țara noastră. O premieră este reprezentată de faptul că terenul de golf va avea cel mai lung parcurs din Europa– PAR 6, de 735 de metri.

Noul club asigură celor interesați de învățarea acestui sport, posibilitatea inițierii și deprinderii tehnicilor de joc, în cadrul zonelor de driving range, atât din exterior, cât și din interior, urmând să fie deschisă și o Academie de golf dedicată copiilor, în viitorul apropiat.   

Fondatorii clubului de golf sunt omul de afaceri Ioan Popa şi fiica sa Theodora, familia Popa fiind deţinătoarea companiei Transavia specializată în producţia de carne de pui.

Close
Închide
  Close