Mergi direct la conținut »
VIDEO | Reportaj cu arma-n mână. Am testat mitraliera NATO și pistolul pentru luptă urbană
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > VIDEO | Reportaj cu arma-n mână. Am testat mitraliera NATO și pistolul pentru luptă urbană

VIDEO | Reportaj cu arma-n mână. Am testat mitraliera NATO și pistolul pentru luptă urbană

Armata Română are în dotare arme care sunt considerate vechi sau greu de folosit. Totuși, din discuțiile pe care reporterii Libertatea le-au purtat cu militarii, aceștia sunt mulțumiți și le consideră sunt performante.

Soldații  au înțeles utilitatea lor, pornind în special de la ideea că armele din dotarea Armatei Române sunt funcționale pe orice tip de vreme și aproape în orice mediu, iar asta este tot ce contează când ești pe front, în bătaia focului.

Am testat și noi armele cu care se presupune că vom fi apărați în caz de – Doamne-ferește – vreo agresiune. Prima senzatie e una de teamă când realizezi ce poate face cineva cu atâta putere de foc în mână. Iar concluzia reporterului e clară: ”Nu voi fi lunetist niciodată”. Decizia e una personală, evident. Și fiecare își poate alege drumul și cariera. Chiar în cunoștință de cauză, motiv pentru care l-am rugat pe locotenentul Răzvan Matran, din batalionul 265 de Poliție Militară „Tudor Vladimirescu” București, să ne facă o scurtă prezentare.

Mitraliera de calibru 5.45

Modelul 5.45 este un derivat al AK-47 și este folosit de mai toate unitățile din armată. Aceasta a fost adaptată initial de producția românească la calibrul 7.62 mm și apoi la 5.45 mm pentru a fi în concordanță cu standardele NATO. Arma dispune de un foc eficient la 400 de metri, adică „punct ochit, punct lovit”, dar poate executa și trageri la distanțe mult mai mari, de până în 2.000 de metri. Are o capacitate de 30 de cartușe care pot fi eliberate atât foc cu foc, cât și în serii scurte sau foc automat.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Pistol pentru lupta urbană

De asemenea, în dotarea armatei se află și pistolul automat mini-Uzi de 9 mm, care este folosit mai mult pentru luptele urbane. „Această armă se află, cu precădere, în dotarea structurilor de Poliție Militară, fiind destintă luptelor în localități și spații închise”, ne-a declarat locotenent Răzvan Matran, din batalionul 265 de Poliție Militară „Tudor Vladimirescu” București.

Arma vine cu un încărcător de 25 de cartușe pe care, la foc automat le eliberează într-un timp record de 2,2 secunde. Pentru că se pot trage atât de repede toate cartușele, arma vine cu o pârghie adițională. Adică are două trăgace, unul la degetul aratător și cel de-al doilea la intersecția degetului mare cu indexul.

Arma lunetiștilor

Printre armele armatei se mai găsește și pușca semi-automată cu lunetă, de calibru 7.62. Aceasta este folosită de lunetiști și are un încărcător de doar 10 cartușe. „Principalul aspect al armei este că poate fi folosită și pentru ochirea directă, fără aparatura mecanică de care dispune, și se poate executa foc până la 1.200 de metri. Dar pe variantă cu lunetă se poate executa foc până la distanța de 2.000 de metri.

Sorina este monitorizată de autoritățile americane. Cum s-a integrat în SUA fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut
Recomandări

Sorina este monitorizată de autoritățile americane. Cum s-a integrat în SUA fetiţa din Baia de Aramă care a fost adoptată anul trecut

Pistolul, cel mai bun prieten al soldatului

Și pentru fiecare militar, există și nelipsitul pistol de 9 mm, de fabricație Cugir, inspirat de la israelieni. „Pistolul este una dintre cele mai bune arme pe care le avem în dotare, în ceea ce privește armamentul individual, datorită greutății foarte bine calibrate, dar și a modului de susținere a pistolului”, a mai spus locotenentul.

Pistoul are o precizie foarte bună în ceea ce înseamnă lupta de apropiere. Și pentru că folosește un anumit tip de muniție, militarii spun că acesta poate fi folosit concomitent cu alte arme. Are o capacitate de 15 cartușe, dar poate fi adaptat și folosit cu un încărcător și mai mare. „Din punctul meu de vedere este chiar mai bun și decât Glock-ul”, a mai spus locotenentul Matran.

CITEȘTE ȘI:

Cea mai veche biserică din București adăpostește o icoană extrem de rară. Oamenii disperați vin să se roage la ea

 

VIDEO EXCLUSIV / Viața fostei campioane mondiale la 8 ani de la retragere! Mihaela Melinte: “Am 3 operații la genunchi și dureri în fiecare zi!”

Close
Închide
  Close