MENIU CAUTĂ
10 Sep. 2012 17:53

15% din şcolile din România nu au autorizaţie sanitară

Distribuie

Ieri trebuia să fie prima zi de şcoală. Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei, a anunţat însă, pe ultima sută de metri, amânarea începerii cursurilor, pe motiv că şcolile nu sunt pregătite. Dar într-o săptămână ce se poate rezolva? Mai bine de 15% din şcoli nu au primit avizul sanitar de funcţionare. Şi t o t u ş i , elevii vor intra în clase şi vor încerca să înveţe, chiar dacă mâinile le vor îngheţa pe creioane sau la prima ploaie apa va şiroi pe pereţi. Deşi cele mai multe probleme sunt la şcolile din comune, chiar şi în Capitală 30 de unităţi de învăţământ nu au avizul sanitar de funcţionare, din cauză că nu au fost terminate lucrările de reabilitare.

Nu există judeţ fără probleme

Iată alte câteva exemple de judeţe unde numeroase unităţi nu au avizul de la Sanepid:

  • În Alba, din 541 de unităţi de învăţământ, doar 344 au primit până acum autorizaţiile sanitare de funcţionare.
  • În Arad, din totalul de 151 de unităţi de învăţământ, 35 nu au autorizaţie.
  • În Bistriţa-Năsăud, 170 de şcoli din 393 încep anul şcolar fără autorizaţie sanitară.
  • În Bihor, 145 din cele 223 de unităţi de învăţământ au fost avizate sanitar până ieri, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din total.
  • În Buzău, din totalul de 758 de unităţi de învăţământ existente în judeţ, sunt autorizate sanitar 531 de unităţi.
  • Aproape 90 de unităţi de învăţământ din Cluj, din 751, nu au toalete în incintă şi nici apă curentă, astfel încât nu pot primi autorizaţie sanitară.

Jumătate din şcoală e o ruină

Primarul comunei sucevene Adâncata, Viorel Cucu, susţine că jumătate din şcoala din satul cu acelaşi nume e în ruină, după ce lucrările de renovare au fost stopate în 2009, din lipsa fondurilor.
Astfel, şi anul acesta cei 200 de copii vor învăţa în schimburi şi vor fi înghesuiţi chiar şi în cancelaria profesorilor şi în sala de sport, din cauză că o parte din clădire a fost decopertată în urmă patru ani, când s-au început renovările, cu fonduri de la minister. Au fost investiţi aici 300.000 de lei, însă restul banilor nu au mai venit. Aşa se face că acum în jumătate de şcoală pereţii sunt crăpaţi, iar pardoselile sunt putrezite. Elevii merg la WC-urile din curte, iar apă curentă nu există. Cât despre apă potabilă, nici vorbă.

Loading...
Comentarii