06 Apr. 2007 19:47

Ferma de iepuri uriasi la Buftea

Distribuie

Au o greutate de circa 10 kg, o inaltime de mai bine de jumatate de metru si o lungime de 75 cm. Nu sunt nici caini si nici miei, cum v-ati putea inchipui, ci iepuri din rasa ‘Uriasul german’. Iar Constantin Raducanu are 20 de astfel de exemplare acasa, acolo unde tine o crescatorie de iepuri in toata regula.


De aproape 30 de ani, Constantin Raducanu este indragostit lulea de iepuri. Motiv pentru care inca de cand era pusti si-a transformat curtea parintilor sai din Buftea intr-o ferma de ‘urecheati’. Si nu orice fel. Manager IT in prezent, barbatul creste iepuri din rasa ‘Uriasul german’, ale caror dimensiuni si gabarit ar putea baga frica si in cei mai curajosi caini.

Din fericire pentru ei, iepurii lui Constantin sunt, asa cum spun si proverbele, foarte fricosi, dar si extrem de prolifici. ‘Daca bagi un iepure in portbagajul masinii si-l duci pana la Bucuresti cu muzica, il vei gasi mort. De frica. Dar un mascul poate fi dat la monta de cate doua ori pe zi, aproape permanent, iar o femela la numai 36 de zile de la nastere poate scoate pana la 17 pui’, ne-a spus Constantin.


Se ingrasa 40 de grame pe zi

Cu un ritm de acumulare record de 40 de grame pe zi si 1,2 kg pe luna, iepurii din aceasta rasa pot ajunge in numai opt luni la varsta maturizarii, la o greutate de 12 kilograme, avand o durata medie de viata de cinci ani, marturiseste barbatul, care afirma ca nu a vazut niciodata ferma din curte ca pe o afacere, ci ca un simplu hobby.

Unul destul de costisitor insa, daca tinem cont de faptul ca, lunar, el investeste peste 100 de euro numai in hrana ‘urecheatilor’ – furaje, morcovi, porumb sau paine uscata pentru dinti. La aceasta suma se mai adauga 2.000 de euro, cate 1.000 in fiecare primavara si toamna, cand crescatorul achizitioneaza si transporta de peste hotare cupluri noi de iepuri, numai cu pedigree. ‘Gasesti foarte greu iepuri in Romania. Sunt putine crescatorii, toate fiind concentrate in Ardeal. Exemplarele adulte cu pedigree costa cate 300 de euro, iar puiul cate 20 de euro. N-am vandut insa niciodata iepuri pentru taiere, ci numai pentru monta. In prezent, sunt cel mai cautat crescator din tara pentru iepurii albi’, ne-a spus mandru Constantin Raducanu, in timp ce-si rasfata ‘copiii’.


Hrana ajunge la  100 € pe luna


Cei 20 de urecheati din rasa ‘Uriasul german’, de la ferma din Buftea, mananca morcovi, porumb sau paine uscata, alimente numai bune sa le intretina dantura. Hrana costa, lunar, peste 100 de euro.


Sunt crescuti doar pentru monta


Iepurasii sunt tinuti in custi curate, intr-un mediu linistit, deoarece chiar sunt foarte fricosi. Un exemplar adult, cu pedigree si bine ingrijit, costa 300 de euro, iar un pui, 20 de euro. Constantin Raducanu, proprietarul fermei,  sustine ca nu a vandut niciodata iepuri pentru taiere, ci doar pentru monta.


 

Comentarii
← Inchide