Ileana Mavrodin a crescut la bloc, nu a avut bunici la țară, dar a avut o pasiune pentru arhitectură. A absolvit Facultatea de Arhitectură din Timișoara și a plecat să-și facă un trai mai bun în Canada. Nu a lucrat însă în arhitectură, ci a făcut design grafic, stând toată ziua între patru pereți, ceea ce s-a dovedit a fi un chin pentru ea.

„De mică, locuind la bloc și neavând bunici la țară, am avut dorința asta de vacanță la țară. Nu am avut parte de așa ceva. Sunt din Timișoara, toată familia mea e de aici, am locuit în Fabric. Când eram foarte mică, pe la vreo trei ani, am stat la o casă și am niște amintiri foarte frumoase de acolo. Dragostea de natură, respectul pentru lucrurile vechi, cu istorie, care au fost făcute cu dragoste m-au adus aici. Acum construim rapid, să fie gata, nu mai avem sentimentele acelea, nu mai punem energiile acelea pozitive și de dragoste într-o casă. Mă uit la casele țărănești, cu câtă dragoste sunt făcute. Simbolistica, totul este extraordinar”, ne povestește Ileana Mavrodin.

Povestea fericită a arhitectei timișorene începe în 2004, când a venit într-un concediu prelungit din Canada, statul în care se stabilise. Avea nevoie de o vacanță în natură și simțea că și-a stricat sănătatea lucrând zi de zi într-un cubicle, fără să poată deschide o fereastră.

casa verde ileana mavrodin sursa foto facebook personal (2)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

A venit acasă, în Banat, și a plecat să se reculeagă în natură. A ajuns pe malul Nerei, în Caraș-Severin, în localitatea Sasca Română, unde a găsit un teren pe care parcă și-a văzut proiectat viitorul. Totul, după ce a citit o carte…

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

::placeholdeR–>

Ileana Mavrodin a făcut astfel un experiment ecologic, o casă „mângâiată”, construită din lut și materiale reciclabile, printre care și sticle, pe care le-a încadrat în pereții căsuței de poveste.

„Primul proiect în domeniul acesta a început în 2004, când locuiam în Canada, de fapt, și am venit într-o vacanță în România. M-am apucat de un experiment pentru că citisem o carte, care a apărut în SUA. Nu degeaba a apărut acolo, este o societate de consum care simte nevoia de reîntoarcere la natură, de reconectare cu pământul. Am citit cu mult drag această carte, am venit în vacanță în România, am ajuns la Sasca din întâmplare și am văzut un teren ideal pentru a construi o căsuță. Am renunțat la biletul de întoarcere în Canada, unde lucram ca și graphic designer, arhitectura rămăsese un hobby. Lucram toată ziua pe calculator, cu atât mai mult simțeam nevoia aceasta de reconectare și îmi și luasem o vacanță mai lungă”, dezvăluie arhitecta.

Recent, arhitecta din Timișoara a primit o diplomă de excelență în domeniul Regenerării Urbane/Rurale prin inițiative independente, pentru activitatea sa de reintroducere a tehnologiilor tradiționale utilizând resurse sustenabile culturale străvechi în construcția sau reconstrucția caselor din satele românești.

Castelul de lut Valea Zânelor, cel mai important proiect

REPORTAJ/Ileana Mavrodin, arhitecta care a proiectat ”Castelul de lut din Valea Zânelor”, își dezvăluie secretele. Povestea caselor ”mângâiate”!

Din 2004, de când a descoperit fericirea, Ileana Mavrodin a lucrat la mai multe proiecte. A început să țină workshop-uri cu oameni care aveau un vis să își construiască o casă din lut. Ea este creierul din spatele Castelului de lut din Valea Zânelor, un sat de vacanță care are la bază conceptul „casa naturală de poveste”.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD