UPDATE 16.30: Într-un comunicat transmis după ședință Prefectura București a anunțat ce măsuri au fost stabilite

1. Deschiderea restaurantelor și a cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului. Se menține însă măsura porgamului de funcționare restrâns, între orele 06.00 și 21.00.

2. activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00;

3. Localurile aflate în aer liber vor funcționa cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și cu maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.

4. Se deschid cinematografele, sălile de spectacole și concerte, dar cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

5. Se deschid și sălile de jocuri de noroc, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-21.00.


UPDATE: 15:15: Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis vineri ridicarea, începând de luni, a mai multor restricții în Capitală, având în vedere că trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori.

Decizia vine după ce, joi, Ministerul Sănătății a transmis o scrisoare prin care le cerea autorităților să amâne relaxarea măsurilor.

„Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor. Având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat astăzi Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare”, se mai arată în comunicatul de presă.

Principalele declarații ale lui Traian Berbeceanu

 • Cu 47 pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri s-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 din 25 ianuarie restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%.
 • Programul va fi între 6:00 și 21:00. De asemenea, s-a hotărât să fie permis accesul publicului în sălile de spectacol, cinematografe în limita a 30% din capacitate.
 • În ceea ce privește operatorii licențiați în domneiul jocurilor de noroc li se permite interacțiunea cu publicul, în limita a 30% din capacitatea sălilor, tot în intervalul orar 06:00-21:00.
 • Recomandăm cetățenilor prudență. Și autoritățile sunt prudente.(…) În mod categoric vom fi intransigenți. Înainte de ședință am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei și IGSU de pe raza București. Am hotărât intensificarea controalelor pentru a verifica modul în care sunt respectate normele aflate în vigoare.
 • Chiar înaintea ședinței, am primit o adresă de la MS prin care ni se făcea recomandarea să temporizăm relaxarea. Noi însă suntem aici să luăm în considerare aceleași cifre și aceiași indicatori pe care i-am luat în considerare când am impus restricțiile pentru că așa este și moral și legal. Nu doresc să comentez declarațiile domnului ministru, acele cifre dunt furnizate de INSP și DSP, care sunt din interiorul MS.

Principalele declarații ale lui Nicușor Dan:

 • În primul rând suntem într-o situație fericită în București, am ajuns la 2,5 la mie, am fost la 7. Meritul aparține bucureștenilor, care au înțeles în mare, mare majoritate să poarte mască, să păstreze distanța.
 • În acest moment avem o Hotărâre de Guvern 3/2021 și aici lucrurile sunt foarte clare: dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1,5, noi trebuie să aplecăm niște măsuri. A fost o decizie oarecum formală din partea comitetului.
 • Este meritul nostru al tuturor bucureștenilor și să ajungem până aici, dar nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în Europa să vedem ce s-a întâmplat în Marea Britanie, în Irlanda, Spania, Portugalia, Franța. Suntem în continuare în acest război, nu o să reușim să ne vaccinăm în ritmul în care am dori și atunci trebuie să respectăm aceste măsuri:mască, distanță socială, spălat pe mâini.
 • Trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe. Atâta timp cât există un comitet național care decide niște lucruri, atâta timp cât autorităților locale i se dau niște atribuții, să respectăm aceste atribuții.Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, un comitet național, specialiști ai INSP.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat:

 • Incidențele care au fost stabilite prin hotărâre de guvern sunt incidențele de sub 1,5 la mie între 1,5-3 la mie și peste 3 la mie. La nivel național până la acest moment s-a lucrat în baza acestor incidențe. Sunt în fiecare zi localități care ies sau intră exact în baza acestor incidențe. 
 • Situația în baza legislației existente și a procedurii care a fost creată și care a arătat că am reușit să ținem situația sub control, s-a luat decizia de azi și cu amânare pentru luni ca să vedem cum evoluează lucrurile și să evităm aglomerația de mâine, de weekend.
 • Nici nu aș zice că ne relaxăm pentru că nu este corect să spunem, noi trebuie să înțelegem că se reiau unele activități la restarante cu 30% capacitate ce înseamnă că HORECA să arate că este responsabilizată să respecte aceste reguli, 30%, nu 50%, una din trei mese. Așa trebuie să fie aplicată această regulă.
 • Cinematografele, teatrele 30%, sălile de jocuri de noroc 30% până la orele 21:00. Rămân botezuri, nunți interzise, astea nu se permit. Nici nu intrăm în această discuție.
 • Dacă se va observa că va începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București această măsură poate să fie automat inversată și să fie închis totul din nou. Comitetul așa cum azi a relaxat, poate peste câteva zile din nou să închidă dacă vede că incidența crește.
 • Din punctul nostru de vedere este important ca populația să înțeleagă cât de importantă este respectarea regulilor și cu tulpina nouă și cu tulpina veche, măsurile de protecție sunt la fel: mască distanțare și mobilitate cât mai redusă.
 • Până acum am văzut că impactul măsurilor luate a păstrat România într-o zonă mai bună decât alte țări comparativ și acest lucru le spun cifrele și nu Arafat. Într-adevăr și cu toții am zis-o. Sunt cazuri care nu se raportează, asta știm pentru că sunt unii care fac teste rapide acasă și știu că sunt pozitivi și rămân acasă, cum înainte să avem testele rapide sunt unii care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze.
 • Testele PCR suntem pe la 30.000 pe zi, la care se adaugă teste rapide. Rata de pozitivare este menținută  la un nivel mai mic decât înainte. Sunt indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația: ocuparea paturilor de ATI care a rămas pe un platou și are o scădere. Scăderea este lentă, mică dar arată că situația este totuși sub control. Locurile de internare intermediare din spitale, într-o relativă scădere.
 • Tulpina nouă poate oricând să preia controlul și să fie predominantă și să înceapă să crească numărul cazurilor vertiginos și acest lucru depinde de noi, cât de bine putem să împiedicăm acest lucru.
 • În toată țara există un număr de cazuri peste număr raportat care nu știm cât este pentru că există etstele rapide și oamenii nu le raportează pe toate. Nimeni nu a zis că numărul cazurilor este fix numărul care este raportat pentru că este imposibil să fie așa. Sunt oameni cu simptome ușoare care nu se testează, sunt asimptomatici care nici nu știu că au virusul și îl răspândesc. Sunt cei care se testează cu testele rapide.
 • Dacă retragem testele rapide din farmacii s-ar putea să nu se mai testeze cei cu simptome ușoare. Așa că mai bine să se testeze și să stea acasă prudenți decât să nu se testeze deloc.
 • La acest moment școlile merg mai departe în scenariile pe care le știm, poate vor fi câteva modificări ce vor fi anunțate la începutul lunii februarie. La acest moment deschiderea în acest scenariu, dacă rămânem în acest scenariu, școlile se vor redeschide în scenariul galben.

Rata de infectare a coborât, miercuri, în București sub 3 la mia de locuitori, iar cifrele în scădere s-au menținut și joi, când indicele raportat de autorități a fost de 2,69. Vineri, după raportarea a 413 de noi cazuri de COVID în Capitală, rata de infectare a scăzut la 2,52.

La ora 13:00 a început ședința a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență în care s-a discutat despre posibilitatea de a ridica restricțiile, după ce rata de infectare a scăzut în ultimele trei zile.

Între timp, însă Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, le cere autorităților să mențină restricțiile, subliniind că, în contextul național și european, „măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la apariția unui nou val de infecții”. Reacția vine după ce alți doi pacienți au fost confirmați cu tulpina din UK.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri, 20 ianuarie, că măsurile de relaxare în Capitală ar putea intra în vigoare începând de sâmbătă 23 ianuarie, ora 00.00, în cazul în care incidența se va păstra sub 3 la mie joi și vineri.

„Reglementările în vigoare prevăd că într-un interval de 48 de ore vom monitoriza indicele de incidență, gradul de infectare și în situația fericită, pe care ne-o dorim și noi, în care și mâine, și poimâine incidența va fi sub 3 la mie, poimâine vom convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și vom propune adoptarea unei hotărâri prin care să relaxăm o parte dintre măsurile aflate în vigoare la acest moment, atât cât reglementările legale ne permit să o facem”, a declarat Traian Berbeceanu miercuri seară, la Digi24.

Ce măsuri ar putea fi relaxate în scenariul galben:

 • permiterea funcționării cu o capacitate de maximum 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor;
 • redeschiderea activităților la interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maximum 30% din capacitatea unității;
 • permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, ale operatorilor economici licențiati în domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat săptămâna trecută că școlile vor fi redeschise din 8 februarie, însă potrivit scenariului specific fiecărei localități.

Dacă cifrele rămân scăzute pentru București, școlile se pot redeschide în scenariul galben. Asta înseamnă că pot fi reluate cursurile față în față pentru preşcolari, pentru elevii din clasele 0-4, dar şi pentru elevii din anii terminali.

Citeşte şi:

Cuplu de stomatologi români, aproape să fie expulzat din Franța. Cei doi au fost acuzați că au tratat ca pe o sclavă o altă româncă

Valeriu Gheorghiță: „Ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață”. 12 milioane de doze va primi România

DOCUMENT | Se reduce numărul elevilor în clasele de liceu. Măsura intră în vigoare anul școlar viitor

EXCLUSIV Mărturisiri în premieră: „Am văzut-o dezbrăcată pe Serena Williams în vestiar. Am fost șocată o săptămână”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Mărturisiri în premieră: „Am văzut-o dezbrăcată pe Serena Williams în vestiar. Am fost șocată o săptămână”
Selly, umilit de Mircea Badea! Cum a putut să-l facă de râs la TV
Playtech.ro
Selly, umilit de Mircea Badea! Cum a putut să-l facă de râs la TV
Râuri de lacrimi şi amenzi în casa Duduienilor, la comemorarea lui Emi Pian. Adi Minune şi Florin Salam i-au făcut pe toţi să plângă
Observatornews.ro
Râuri de lacrimi şi amenzi în casa Duduienilor, la comemorarea lui Emi Pian. Adi Minune şi Florin Salam i-au făcut pe toţi să plângă
Horoscop 1 martie 2021. Peștii se pot simți păcăliți, înșelați de unii dintre cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 1 martie 2021. Peștii se pot simți păcăliți, înșelați de unii dintre cei din anturajul apropiat
Șoșoacă l-a atacat pe Orban, provocând râsete: ”Nu știam că știți să numărați până la 1 minut”
Știrileprotv.ro
Șoșoacă l-a atacat pe Orban, provocând râsete: ”Nu știam că știți să numărați până la 1 minut”
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Știi câți bani câștigi de fapt? Cum să calculezi diferența dintre venitul „în mână” și venitul „în buzunar” (Publicitate)
PUBLICITATE
Știi câți bani câștigi de fapt? Cum să calculezi diferența dintre venitul „în mână” și venitul „în buzunar” (Publicitate)