Saptamana aceasta: Nicoleta Musteata din Alexandria, judetul Teleorman
Aspic de pasare
Ingrediente: patru foi gelatina alba, patru oua, 200 g sunca din carne de pasare, 100 g castraveti murati, o ceapa mica, zeama de la o lamaie, o lingurita sare, un gogosar murat, o frunza de patrunjel.
Mod de preparare: Se fierb ouale tari si se pun in apa rece, se curata si se taie rondele: sunca, gogosarul si castravetele se taie felii in lungime. Gelatina se inmoaie in apa rece. Dupa 30 de minute se scurge si se incalzeste usor, amestecand mereu. Nu se lasa sa fiarba, deoarece isi pierde calitatile. Se adauga la gelatina zeama de lamaie, zaharul si sare dupa gust. Se clatesc formele cu apa rece si se pun la frigider. Dupa ce s-au racit, se asaza in ele feliile de ou, sunca, ardeiul, castravetii si ceapa. A nu se uita ca stelutele vor fi rasturnate cu susul in jos, deci ceea ce se pune acum jos se va afla sus. Se toarna gelatina deasupra si se pun formele la frigider sa se intareasca. Aspicul se poate servi garnisit cu rosii, legume proaspete si patrunjel verde tocat marunt.
Mancare de oua
Ingrediente (pentru 12 portii): sase oua pentru fiert, sase pentru omleta, doua pentru maioneza, 100 g costita afumata, 50 g masline negre, doi castraveti murati, doua legaturi ceapa verde, doua legaturi patrunjel, doua legaturi marar, mustar, sare, piper, ulei.
Mod de preparare: Din doua oua se face o maioneza cu castraveciori tocati marunt, iar galbenusul se toaca si el.
Se dau la rece. Maslinele se toaca marunt. Se fierb sase oua tari, se curata, se taie pe lung, se scoate galbenusul si se freaca cu mustar, sare, piper, apoi se umplu si se tin aproape. Din celelalte 6 oua se face o omleta cu costita afumata taiata marunt. Omleta se asaza pe un platou, portionata in 12, ca un cuib, in fiecare cuib punan-du-se o jumatate de ou umplut. Intre timp, in uleiul ramas de la omleta se prajeste verdeata, se scurge de excesul de grasime si se pune peste fiecare gramajoara de ou. Deasupra se pune maioneza. Se amesteca maslinele cu albusul tocat si se presara peste maioneza.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_ff5a27ac3e35c77cbb425e155ee0e949.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1051b1efde690e75c49452af8fae9d83.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_f8117b1b40a102d3d23a090437e4f472.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_30de2afa7279dced2838f7712b2dae5d.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_b80fe44f5dd920a85f3a94daf7ade1e3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_6dcf0d14bc7ae9146711ded66bc2ca52.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d5cfd9bf55474e8c4a2b1296efe6217c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0989309369896861dfee9611fdc6d62e.jpg)