Mergi direct la conținut »
RETROSPECTIVĂ/ Săptămâna haosului în politică. Punct culminant în războiul lui Dragnea cu Statul Paralel
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > RETROSPECTIVĂ/ Săptămâna haosului în politică. Punct culminant în războiul lui Dragnea cu Statul Paralel

RETROSPECTIVĂ/ Săptămâna haosului în politică. Punct culminant în războiul lui Dragnea cu Statul Paralel

Retrospectivă/Săptămâna haosului. În politică, n-au fost zile ușoare, deși se anunța un singur punct culminant: sentința în cazul lui Liviu Dragnea. Încă de luni, tensiunea a crescut în Parlament, când deputații au adoptat Codul de procedură penală, iar punctul culminant a fost miercuri, când protestele au ajuns chiar în holul Parlamentului. Joi, Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, iar social-democrații au făcut scut în jurul lui. PSD a declarat război Statului Paralel, sistem care a și reacționat. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va candida pentru un nou mandat, iar Gabriel Oprea și-a anunțat revenirea în politică.

De Sorina Ionaşc,

Codul de procedură penală


Deși se anunța o săptămână liniștită pe plan politic, situația a degenerat pe toate planurile. Încă de luni, majoritatea PSD-ALDE a adoptat, pe repede-nainte, modificări controversate la Codul de procedură penală, într-o ședință neregulamentară.

Ca atare, opoziția a răbufnit, atât în plenul Camerei Deputaților, dar și după. Miercuri, când era programată o ședință a plenului reunit pentru ca premierul Viorica Dăncilă să vorbească despre președinția Consiliului Uniunii Europene, câțiva protestatari și-au strigat nemulțumirile, chiar pe holul Parlamentului.

Momentul cel mai tensionat a fost când Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă au ieșit din plen și au ajuns la câțiva metri de protestatari. Cu toate acestea, între manifestanți și politicieni era un zid considerabil de jurnaliști, iar între ei s-a produs o busculadă în care deputații PSD, aflați în jurul lui Liviu Dragnea, s-au îmbrâncit cu jurnaliștii,

Condamnarea lui Dragnea


Cel mai așteptat moment a fost sentința în dosarul angajărilor fictive. Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni cu executare, în primă instanță. Nefiind prezent în spațiul public, social-democrații, prinși pe nepregătite cu sentința de condamnare, s-au adunat oficial  abia a doua zi, când au adoptat o rezoluție de susținere totală a lui Liviu Dragnea. Ca de obicei, liderii PSD au făcut scut în jurul președintelui de partid.

Singurătate în spital după izolare acasă. ”Au operat-o pe mama la Universitar fără să știm că are COVID-19, iar acum au dus-o la Colentina și i-au luat telefonul”
Recomandări

Singurătate în spital după izolare acasă. ”Au operat-o pe mama la Universitar fără să știm că are COVID-19, iar acum au dus-o la Colentina și i-au luat telefonul”

 

La finalul celor cinci ore de discuții cu liderii PSD, Liviu Dragnea a anunțat, în mai puțin de 10 minute, că ”Statul Paralel va fi zdrobit”. A reiterat mesajul că ”va merge până la capăt”,

Statul Paralel


La o zi după ce mesajul PSD a fost unul clar, președintele Klaus Iohannis a anunțat, chiar de la Sibiu, că va candida, în 2019, pentru un nou mandat la Cotroceni.

“Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunicat acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României”, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis.

În aceeași zi, Gabriel Oprea și-a anunțat revenirea în politică. Operațiunea ”Interesul Național” a fost organizată ca la carte. Oameni aduși să strige numele partidului, oameni care habar n-aveau de ce erau acolo. Gabriel Oprea a revenit, a vorbit, a plecat, în timp ce de afară, răsuna în continuare ”România” venită cu ora. La final, tinerii din curtea UNPR au predat steagurile și tricourile, au băgat interesul național într-un sac, apoi în portbagaj, și au plecat.

Close
Închide
  Close