MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 14:08

Risc de avalanșă în Bistriţa-Năsăud. Reprezentanții Salvamont au emis o avertizare

Distribuie

Reprezentanții Salvamont au emis o avertizare risc de avalanșă în Bistriţa-Năsăud, turiştii fiind avertizaţi să nu se aventureze, în următoarea perioadă, în zona montană înaltă a judeţului.

Deoarece există un risc ridicat de producere de avalanşe în zona montană înaltă a judeţului Bistriţa-Năsăud, Salvamont a emis o avertizare.

„Serviciul Public Judeţean Salvamont Bistriţa-Năsăud vă atenţionează că în toată zona montană înaltă a judeţului există un risc foarte mare de producere a avalanşelor. În următoarea perioadă, până la stabilizarea stratului de zăpadă, nu recomandăm deplasarea în aceste zone”, se arată în mesajul postat miercuri pe pagina de socializare a Salvamont.

Şeful Salvamont Bistriţa-Năsăud, Mircea Baciu, a precizat pentru AGERPRES că vorbim despre un grad 4 (din 5) de risc de producere de avalanşe, la care se adaugă prognoza meteo care indică, pentru sfârşitul acestei săptămâni, o înrăutăţire a vremii în zona montană, la peste 1.500 metri altitudine.

Potrivit lui Baciu, avertizarea este valabilă pentru toată zona muntoasă – Munţii Călimani, Munţii Rodnei şi Munţii Ţibleşului.

În Munţii Călimani, în Căldarea Bistriciorului, unde o echipă a Salvamont s-a deplasat miercuri pentru un exerciţiu de avalanşă, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 1,7 metri, din care 30 centimetri reprezintă zăpadă proaspăt depusă în urma ninsorilor din noaptea de marţi spre miercuri.

Şeful Salvamont Bistriţa-Năsăud consideră că turiştii ar trebui să evite zona montană înaltă în următoarele două-trei săptămâni, afirmând că aici s-ar putea schia chiar şi la sfârşitul lunii aprilie, ţinând cont de grosimea stratului de zăpadă.

Recent, o avalanșă produsă în Cheile Tișiței (Munții Vrancei) a ucis o turistă de 37 de ani.


Citește și: EXCLUSIV Afacerea „cămine culturale' pe banii statului. De la tradiții la „nunți, botezuri, cumetrii'

Loading...
Comentarii