România nu a cerut bani europeni pentru a combate pesta porcină. Poate deconta mai mult de jumătate din despăgubirile pentru fermieri

România nu a cerut bani europeni pentru a combate pesta porcină africană care s-a răspândit în 12 județe. Autoritățile pot solicita chiar și decontarea a 50-70 la sută dintre cheltuielile pentru despăgubirea femierilor, însă Comisia Europeană nu a primit deocamdată nicio cerere oficială din partea României, în vederea acordării unui ajutor financiar suplimentar, pe fondul crizei.

Singurii bani europeni ajunși în România pentru epidemia de pestă porcină africană (PPA) sunt cei alocați direct de Comisia Europeană, din bugetul special pentru prevenția pestei porcine. E vorba de 1,2 milioane euro, alocați în perioada 2015-2018, relatează cursdeguvernare.ro.

Eficiența cheltuirii banilor europeni destinați prevenirii pestei porcine este descrisă de statistici. 77 la sută dintre focarele de pestă porcină din Europa sunt identificate în România.

„DG SANTE a început să acorde sprijin financiar pentru prevenirea și detectarea anticipată a pestei porcine africane în 2015. De atunci, 1,2 milioane euro au fost alocate în acest scop (726.000 EUR numai în anul 2018) României.
Până la ora actuală, Comisia nu poate confirma nicio cerere de ajutor financiar suplimentar, în afară de cel menționat mai sus”,a declarat pentru cursdeguvernare.ro Anca Păduraru, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Comisia Europeană cere României să ia „măsuri excepționale” pentru a controla focarele de pestă porcină

Potrivit sursei citate, în czaul pestei porcine africane două tipuri de bugete. Primul, destinat situațiilor de urgență, cum sunt epidemiile, este cel din care România a primit suma de 1,2 milioane de euro.

Țara noastră mai poate accesa și fonduri suplimentare pentru a acorda despăgubiri proprietarilor de porci, ale căror animale au fost ucise. În acest caz, se pot deconta între 50 și 75 la sută din banii pe care țara membră îi alocă pentru compensații.

Pentru a primi fonduri suplimentare, România trebuie să știe clar pentru ce solicită banii.

„Vrea să se ocupe de măsurile de securitate, sau cere bani pentru a aduce experți, pentru incineratoare, întrucât nu face față din punct al înzestrării tehnice, sau pentru că au omorât foarte multe animale, nu mai au producție și trebuie despăgubiți fermierii”, a explicat Anca Păduraru.

Se cere activarea mecanismului european de protecţie civilă, pentru pesta porcină; Apelul unui eurodeputat către premierul Dăncilă

Autoritățile române trebuie să explice, însă, cum au folosit cele 1,2 milioane de euro deja alocate, înainte de a accesa noi fonduri.

Până la 15 septembrie, au fost evaluate despăgubirile cerute de 3.129  de exploatații agricole, în valoare totală de 47,600 milioane de lei. Dintre acestea, au fost plătite solicitările din 167 de dosare, totalizând 507.890 de lei, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Primul caz de PPA a fost confirmat la 31 iulie 2017, iar săptămâna trecută numărul ajunsese la 826 de focare.

„Dacă era luată mai din pripă și dacă făceau ce trebuia de la bun început, nu se ajungea la această situație. Controlezi mai ușor niște focare mici. Acum, se va extinde. Este limpede că situația a scăpat de sub control”, a declarat, pentru sursa citată, Daniela Giurcă,  cercetător la Institutul de Economie Agrară al Institutului Național de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române.

Potrivit datelor din sistemul european de notificare a bolilor la animale, numărul cazurilor de pestă porcină africană înregistate în România la porcii domestici a fost cel mai mare din toate statele Uniunii Europene care se confruntă cu epidemia, plus Ucraina.

Pe 9 septembrie, ANSVSA a confirmat apariția unui focar de pestă porcină într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu.

Astfel, numărul județelor afectate de PPA ajunge la 12, ținând cont ultimul comunicat al Autorității privind situația epidemiei.


Citește și GALERIE FOTO/ Paradoxul Vaslui. Cel mai bogat cămin de stat pentru bătrâni se află în cel mai sărac județ. Sunt condiții ca-n Germania!


Mai multe articole