Exprimată în euro, suma reprezintă 3,4 miliarde de euro și este cu puțin mai mare decât cele 3 miliarde de euro date anul trecut de români pe electronice, în special smartphone-uri, televizoare, și calculatoare, dar și electrocasnice.

Și asta pentru că smartphone-urile au nevoie de internet pentru a fi cu adevărat utile. Iar mai nou televizoarele vin cu aplicații, iar electrocasnicele sunt și ele conectate și pot fi comandate prin alte dispozitive.

Orange a trecut de 5 miliarde de lei

Orange România rămâne lider detașat, în special datorită poziției puternice pe care o are pe piața de telefonie mobilă și internet mobil. Compania a raportat o cifră de afaceri de 5,36 miliarde de lei pe anul 2017 și un profit net de 319 milioane de lei. Compania avea la finele anului trecut 2.361 salariați.

În 2016, Orange avea vânzări de 4,91 miliarde de lei și un câștig net de 383 milioane de lei, conform datelor publicate de către Ministerul Finanțelor.

La 31 decembrie 2017, Orange România oferea servicii mobile, fixe și TV pentru 10.623.000 clienți, potrivit grupului francez. serviciul de televiziune prin cablu și satelit, Orange Home TV, număra 398.000 clienți, în creștere cu aproape 20% față de anul trecut. Serviciile fixe în bandă largă aveau peste 187.000 de abonați, în creștere cu peste 60%, potrivit companiei.

Orange negociază preluarea furnizorului de cablu TV AKTA, care are o prezență sporită în mediul rural.

Akta este deținut de către compania Digital Cable Systems. Aceasta a încheiat 2017 cu afaceri de 178 de milioane de lei și o pierdere de 7,3 milioane de lei.

Potrivit ANCOM – autoritatea de reglementare în telecomunicații – Orange are cel mai rapid internet pe mobil.

În Franța, Orange și-a lansat anul trecut propria bancă online. Orange este fostul France Telecom și este controlat de către statul francez.

Vodafone, pe cale să preia UPC România

Grupul britanic Vodafone este pe cale la rândul său să își sporească masiv prezența în România, prin preluarea UPC România de la Liberty Global, într-o tranzacție care vizează active din mai multe țări.

Vodafone România a încheiat 2017 cu afaceri de 4,54 miliarde de lei și un câștig de 70 de milioane de lei. Compania a terminat 2017 cu 2.508 salariați.

În anul 2016, Vodafone încheia cu un miliard de lei mai puțin: vânzări de 3,49 miliarde de lei și un profit de 189 de milioane de lei.

Vodafone tocmai ce a anunțat în România un parteneriat cu Telekom România (fostul Romtelecom). Odată cu acest parteneriat, Vodafone va putea furniza servicii de internet și cablu prin rețeaua Telekom.

Însă după finalizarea UPC România, Vodafone va putea furniza acele servicii direct.

UPC România a raportat venituri din vânzări în valoare de 626 milioane de lei, dar și o pierdere de 120 milioane. Compania avea în decembrie 2017 un număr de 1.084 angajați.

Adunat, Vodafone și UPC România nu vor putea detrona Orange, mai ales dacă aceasta din urmă va prelua la rândul său Akta.

Telekom, luptă strânsă cu RCS-RDS

Grupul german Telekom, prezent în România prin două companii, este în luptă strânsă cu RCS-RDS, grup deținut de către omul de afaceri Zoltan Teszari.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) nu a depus bilanțul financiar pe anii 2016 și 2017, dar în anul 2015, ultimul disponibil pe site-ul Finanțelor, a raportat vânzări de 2,57 miliarde de lei în 2015 și o pierdere de 128 de milioane de lei. Compania avea atunci 5.291 de salariați.

Potrivit unui raport al companiei, în 2016, fostul Romtelecom a înregistrat o pierdere de 543 milioane de lei, la venituri totale de 2,83 miliarde de lei. Rezultatele au fost raportat în sistemul IFRS, adică cel contabil internațional.

Nici Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote – n.r.) nu a depus datele pe 2017, dar în 2016 consemna vânzări în valoare de 1,95 miliarde de lei și o pierdere de 216 milioane de lei. Societatea avea atunci 924 de angajați.

Cele două companii din cadrul grupului Telekom s-au aflat până de curând în cadrul unui proces de reorganizare, iar o serie de sindicaliști au depus petiții la Inspecția Muncii și au acuzat compania de hărțuire și concedieri abuzive.

Conducerea Telekom se află de mai mulți ani sub presiunea acționarilor pentru a readuce companiile din țara noastră pe profit.

Companiile Telekom sunt deținute de către grupul german Deutsche Telekom.

Statul român, acționar

Statul român deține 44% din titlurile fostei Romtelecom și este acționar indirect și la fostul Cosmote, având în vederea că fosta Romtelecom are 30% din operațiunile mobile.

Anterior, în anul 2011, oficialii Telekom au propus fuziunea Romtelecom și Cosmote, dar aceasta nu s-a mai întâmplat. Telekom este obligat de contractul de privatizare al Romtelecom să listeze compania pe bursă.

În fine, Telekom Mobile a fost amendată cu un milion de lei în luna aprilie de către ANCOM din cauza incidentului din luna martie, când rețeaua a căzut și foarte mulți români și-au vărsat nervii pe rețelele sociale.

RCS-RDS, lider la cablu TV și internet

Operatorul RCS-RDS, care activează prin intermediul Digi, a consemnat anul trecut vânzări de 3,3 miliarde de lei și un profit net de 294 milioane de lei. Compania are 11.730 salariați.

În 2016, compania avea vânzări de 3,29 miliarde de lei și o pierdere de 52 de milioane de lei.

RCS-RDS, companie controlată de către omul de afaceri Zoltan Teszari, s-a listat anul trecut pe bursa de la București.

Compania este lider de piață pe segmentul furnizării de servicii de internet și cablu TV, iar în domeniul telefoniei a devenit cunoscută în ultimii ani prin prețuri foarte mici.

De asemenea, societatea deține și televiziunile Digi 24 (știri) și mai multe canale de sport și documentare.

În anul 2011, RCS a dorit preluarea UPC, dar tranzacția nu s-a realizat.

Nextgen, cel mai mare jucător independent

În fine, Nextgen Communications reprezintă cel mai mare jucător independent rămas. Acesta oferă atât servicii de telefonie fixă, cât și de televiziune și internet.

Compania a raportat venituri de 96,4 milioane de lei anul trecut și un profit net de 3,8 milioane de lei. Nextgen avea la acel moment 544 de angajați.

În 2016, societatea consemna vânzări de 92,9 milioane de lei și o pierdere de 4,6 milioane.

Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
PARTENERI - GSP.RO
Sportivul din România pentru care Angela Merkel are o slăbiciune: „Mă întreba ce face fetița aceea talentată”
BOMBĂ! CEO-ul Pfizer, anunț de ultimă oră despre finalul pandemiei! Când se încheie, de fapt
Playtech.ro
BOMBĂ! CEO-ul Pfizer, anunț de ultimă oră despre finalul pandemiei! Când se încheie, de fapt
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Observatornews.ro
O româncă povesteşte cum s-a apucat de videochat şi a făcut 1 milion de dolari în câteva luni. Reacţia părinţilor când le-a spus adevărul
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2021. Peștii ar fi bine să acorde o atenție deosebită oricărei investiții, cheltuielilor mari
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Știrileprotv.ro
VIDEO. Șefa Comisiei Europene a refuzat să dea mâna cu fostul ministru Cristian Ghinea: ”I’m sorry”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!
PUBLICITATE
(P) Power is Back! Energizează-te, fii tu însuți, fii cel mai bun!