Rusia a devenit al doilea cel mai mare producător de arme din lume, depășind Marea Britanie

Industria de arme a Rusiei a devenit a doua cea mai mare din lume, depășind Marea Britanie, se arată într-un raport al Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), scrie CNN.

Potrivit SIPRI Top 100, indicele celor mai mari companii producătoare de armament din lume și servicii militare din lume, rușii au realizat 9,5% din totalul vânzărilor de arme în 2017.

Statele Unite se situează pe primul loc, cu 57% din totalul vânzărilor de arme, iar Marea Britanie a coborât pe locul al treilea cu 9%.

„Companiile rusești au înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de arme din 2011”, a declarat Siemon Wezeman, cercetător principal la SIPRI. „Acest lucru este un rezultat al cheltuielilor crescute ale Rusiei în domeniul achizițiilor de arme pentru a-și moderniza forțele armate”.

În 2017, Moscova a cheltuit 3,9 miliarde de ruble (61 miliarde dolari) pentru apărare, cu 17% mai puțin față de anul precedent, aceasta fiind prima scădere a bugetului din 1998 încoace.

Companiile chineze din domeniul armamentului, care sunt controlate de stat, nu sunt incluse în Top 100 SIPRI din cauza lipsei de date precise. Se estimează, însă, că trei firme din China ar intra în Top 10 producători de armament: AVIC, cu vânzări estimate la 20 miliarde de dolari în 2017, NORINCO (17 miliarde de dolari) şi CETC (12 miliarde de dolari).

Top 10 al SUPRI este dominat de companiile din SUA şi Europa de Vest.

Lockheed Martin din Statele Unite este cel mai mare producător de armament din lume, cu vânzări de armament în valoare de 44,9 miliarde de dolari. Următoarele companii americne în top sunt Boeing (SUA), cu 26,9 miliarde de dolari, şi Raytheon (SUA), cu 23,8 miliarde de dolari.

Compania britanică BAE Systems, este cel mai bine clasat producător de arme din Marea Britanie, ocupând locul patru cu vânzări de 22,9 miliarde de dolari, în timp ce Thales este cea mai bine cotată firmă din Franţa, cu vânzări de 9 miliarde de dolari (locul 8).

Almaz-Antey este singura firmă rusă din Top 10, cu vânzări de armament de 8,5 miliarde de dolari.


Citește și: Schimbările Codului Rutier italian pe înțelesul tuturor. Ce trebuie să știe românii din Italia cu mașini înmatriculate în țară, pentru a nu risca amenzi usturătoare


Mai multe articole