Mergi direct la conținut »
Rusia, exerciții militare în Marea Neagră. În paralel, NATO desfășoară manevre similiare
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Rusia, exerciții militare în Marea Neagră. În paralel, NATO desfășoară manevre similiare

Rusia, exerciții militare în Marea Neagră. În paralel, NATO desfășoară manevre similiare

În timp ce în România se desfășoară "Sea Shield 19", cel mai mare exerciţiu NATO din Marea Neagră, Rusia a lansat, la aproximativ 700 de kilometri de țara noastră, mai multe rachete supersonice ca parte a unor exerciții în care au fost simulate acțiuni de contracarare a atacurilor aeriene. 

De Andreea Radu,

„Sea Shield 19” va reuni, în perioada 5-13 aprilie, 20 de nave militare din şase ţări, precum şi aproximativ 2.200 de militari care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

La exerciţiul din acest an participă 14 nave militare româneşti şi 6 nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia. Scenariul exerciţiului este fictiv şi urmăreşte planificarea şi executarea unei Operaţii de Răspuns la Criză sub mandatul unei Rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin ameninţări simetrice şi asimetrice, potrivit unui comunicat transmis de Statul Major al Forţelor Navale Române.

Exerciţiul vine într-un moment foarte tensionat pentru ţările cu ieşire la Marea Neagră. Este o zonă în care Rusia şi-a amplificat în ultima perioadă acţiunile, potrivit Digi 24.

În aceeași perioadă în care are loc „Sea Shield 19”, armata rusă desfășoară manevre militare la aproximativ 700 de kilometri de România, în regiunea Krasnodar. Pentru ele au fost mobilizaţi 500 de militari. Ei au simulat respingerea unor atacuri aeriene inamice efectuate cu avioane şi drone militare.

Moscova spune rachetele pe care le-au testat deja au o rază de acțiune de până la 120 de kilometri, iar la altitudini mari pot lovi o țintă aflată la o distanță de 250 kilometri.

Foto: EPA


SONDAJ/ Germanii şi francezii nu ar vrea ca NATO să apere România, dacă ar fi atacată. Expert: „Alianţa e solidă. La război merg profesioniştii, restul sunt opinii”


 

Close
Închide
  Close