Samsung va investi 22 de miliarde de dolari în inteligență artificială, tehnologie 5G, auto și biotehnologii. România, pe harta gigantului coreean

Sursa foto: HEPTA

Samsung vrea să investească 22 de miliarde de dolari în inteligență artificială, tehnologie 5G, componente electronice pentru industria auto și afaceri biofarmaceutice, pe măsură ce gigantul caută să se extindă în noi domenii, scrie Reuters. România este pe harta gigantului coreean, potrivit informațiilor Libertatea, gigantul coreean dezvoltând în țara noastră sisteme de conducere autonomă.

Investițiile sunt parte a unui plan mai mare, în valoare de 158 de miliarde de dolari.

Vin chinezii

Samsung este lider de piață în domeniul smartphone-urilor, dar acest sector să semne de saturație, iar grupurile chineze își cresc masiv prezența. Huawei a ajuns al doilea producător mondial, depășind Apple, iar grupul chinez estimează că în iarnă va ajunge cel mai mare producător din lume, devansând Samsung. Alți producători chinezi cu creșteri masive sunt Xiaomi, dar și OPPO și Vivo.

Televizoare OLED vs QLED

De asemenea, grupul Samsung este lider de piață în domeniul televizoarelor, dar aici are de înfruntat concurența tot mai mare a rivalilor care produc smart tv-uri cu ecrane OLED, tehnologie pe care Samsung nu o posedă în domeniul ecranelor mari. Este vorba de rivalul coreean LG, dar și de grupurile japoneze Sony și Panasonic.

Cel mai profitabil domeniu începe să scârțâie

În fine, unul dintre cele mai profitabile domenii ale Samsung are la rândul său probleme. Este vorba de divizia de memorii. Aceasta este cea mai mare din lume, iar datorită crizei de memorii prețurile au crescut masiv în ultimii ani, ceea ce a făcut ca Samsung să depășească Intel anul trecut și să devină cel mai mare producător de semiconductori.
Dar alți producători au anunțat investiții în fabricii noi, astfel că prețurile memoriilor RAM și NAND încep să scadă, ceea ce va afecta în viitor profitabilitatea.

Spre comparație, cea mai mare parte a profitului net de 9,9 miliarde de dolari raportată pe ultimul trimestru a fost generată de această divizie.

Harman caută ingineri în România

În domeniul auto, Samsung vrea să își crească prezența în domeniul mașinilor electrice și autonome. Gigantul vrea să producă mai departe componente pentru producătorii auto, tot așa cum produce ecrane, baterii și semiconductor pentru producătorii de electronice. Samsung a preluat deja Harman Industries, care deține branduri precum Harman Kardon, AKG, JBL, Crown sau Mark Levinson.

Harman de altfel caută deja ingineri pentru mașini autonome în România. Harman a postat în ultimele luni mai multe reclame și anunțuri de angajare, iar unele dintre acestea vizează direct vehiculele autonome. Pentru un astfel de loc de muncă, societatea precizează în mod clar că se lucrează la soluții de telematică. În domeniul auto, telematica înseamnă senzorii utilizați de mașinile care se conduc singure. Aceștia trebuie să detecteze obiectele din trafic, distanța dintre mașini, pietonii.

Medicamente produse de Samsung

Anunțul a crescut prețul acțiunilor Samsung BioLogics cu 7%. Compania este afiliată grupului Samsung și produce medicamente.

Concomitent, acțiunile Samsung SDS au urcat cu 6%. Compania furnizează servicii tehnice și de date.

Planul Samsung de alocare a 158 de miliarde de dolari pentru investiții în următorii trei ani va duce la crearea a 40.000 de locuri de muncă, potrivit concernului coreean.

De la nave și construcții la parcuri de distracție

Samsung este cel mai mare grup coreean. Pe lângă Samsung Electronics, grupul are unități care produc nave oceanice, realizează construcții, dețin parcuri de distracție. De asemenea, Samsung deține unul dintre cei mai mari asigurători din Coreea de Sud, dar și 20% din constructorul auto Renault Samsung Motors.

Mai multe articole