Mergi direct la conținut »
Psihiatrii avertizează: Tentativa de suicidul e un strigăt de ajutor, o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Psihiatrii avertizează: Tentativa de suicidul e un strigăt de ajutor, o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată

Psihiatrii avertizează: Tentativa de suicidul e un strigăt de ajutor, o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată

Creșterea numărului de sinucideri la nivel global, care plasează suicidual pe poziția a doua în categoria cauzelor de deces în rândul persoanelor cu vârste între 15 şi 29 ani, a readus în atenție necesitatea luptei împotriva acestui fenomen. Psihiatrii avertizează că tentativa de suicidul este un strigăt de ajutor și ”o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată”.

De Elvira Gheorghiță,

Organizația Mondială a Sănătății a atenționat că sunt creșteri îngrijorătoare ale numărului de sinucideri la nivel mondial, în special în țările dezvoltate. Specialiștii spun că prevalența sinuciderilor a fluctuat în timp, iar creșteri au fost adeseori în timpul perioadelor marcate de dificultăți sociale, precum Marea Criză din 1929.

În contextual actual, în care datele arată o creștere a numărului de sinucideri, specialiștii cred că ar trebui să fie declarat război acestui flagel și să fie alocate fonduri suplimentare pentru programe de prevenire a acestui fenomen, care poate afecta persoane de toate vârstele și din toate categoriile sociale.

România se situează pe locul 100 din 183 de țări analizate în ceea ce privește suicidul, care rămâne o problemă importantă de sănătate publică.

Impactul pe care suicidul îl are nu se limitează la persoana care face acest gest, ci afectarea se extinde asupra familiei, a apropiaților, dar și asupra societății în general, a declarat, pentru Libertatea, Ana-Maria Exergian, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Alexandru Obregia” din București.

Potrivit medicului, cauzele suicidului țin de mai mulți factori, iar acest gest ”reprezintă frecvent un strigăt de ajutor, o încercare de a rezolva o suferință prea mare pentru a mai putea fi suportată”.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

”Este de remarcat că aproximativ 90% dintre cei care s-au sinucis aveau o tulburare psihică la momentul morții. Pentru ca să nu fi ajuns la gestul extrem, existau o serie de opțiuni, cum ar fi fost tratament medicamentos, psihoterapie, consiliere și altele, dar, frecvent, stigma și rușinea asociate atât cu prezența unei tulburări psihice, cât și cu ideația suicidară îi împiedică să ceară ajutor”, spune medicul Ana-Maria Exergian.

Legiștii pun suicidul în rândul morților violente. La această categorie, pe primele locuri se situează sinuciderile (22%) și decesele în cursul accidentelor rutiere (19% din totalul morților violente).

Rata celor care ”și-au luat zilele” pentru că nu au mai suportat viața este în scădere de la un an la altul, dar aceste scăderi sunt foarte mici, atenționează legiștii.

În 2017, în România au fost 2.242 de cazuri de suicid, dintre care 81% au fost bărbați și 19% femei, potrivit datelor din raportul pe 2017 al Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici” din București. Numărul este în scădere față de 2010, când au fost 3.050 de sinucideri.

Un studiu Eurostat arăta că cea mai mare incidență a sinuciderii este la tinerii între 15 și 19 ani , la persoane între 50 și 54 ani și la cele peste 85 de ani.


Citește și:

VIDEO / Părinții singuri acasă primesc ajutor de la psiholog: „Dacă ar fi și soțul acasă, n-ar mai fi presiunea așa mare pe mine”

Close
Închide
  Close