Festivalul de știință și imaginație are loc pe 15 și 16 septembrie, sub sloganul „100 de ani de cercetare românească”

Sci-Fi FEST 2018, festivalul deja tradițional de știință și imaginație organizat de revista Știință&Tehnică, stă anul acesta sub semnul Centenarului. Evenimentul va avea loc weekendul viitor, pe 15 și 16 septembrie, la Biblioteca Națională a României, sub sloganul 100 de ani de cercetare românească'.

Sci-Fi FEST 2018 aduce în fața publicului larg oameni de știință, cercetători, inventatori, profesori universitari, alături de scriitori și promotori ai literaturii SF.

De asemenea, festivalul cuprinde numeroase atracții: expoziții demonstrative de roboți și gadgeturi, zone de realitate virtuală și gaming, tehnologii verzi și inovații hi-tech, demonstrații și experimente științifice interactive cu publicul, observații astronomice cu telescoape profesioniste, lansări de carte SF, paneluri și mini-conferințe, ateliere și workshop-uri și multe altele.

Inaugurarea oficială are loc sâmbătă 15 septembrie, de la orele 16.00, la Biblioteca Națională a României, atât în interior, cât și în parcarea exterioară, special amenajată pentru eveniment. Duminică, 16 septembrie, programul festivalului începe la ora 11.00, pe lângă expoziții și demonstrații fiindu-i oferit publicului, pe scena din atriumul Bibliotecii, și un maraton de mini-conferințe de popularizare a științelor și ideilor inovative, în cadrul căruia cercetători de la cele mai prestigioase institute de cercetare-dezvoltare din România, alături de profesori universitari și inventatori vor expune pe scurt cele mai importante descoperiri și activități pe care le întreprind în prezent la granița dintre știință și imaginație. De asemenea, pe scena exterioră, în zona SF, vor avea loc lansări de carte SF, editurile de carte SF vor avea evenimente dedicate, iar scriitorii și criticii vor dezbate cele mai controversate subiecte din literatura SF.

Seara de duminică va fi marcată de un moment ceremonial în cadrul căruia se vor acorda Premiile Știință&Tehnică celor mai importanți cercetători, inventatori și oameni de știință ai momentului, dar și scriitorilor SF români și editurilor care popularizează acest gen. În ambele seri ale festivalului, zona Astro îi așteaptă pe vizitatori la observații astronomice prin telescoape profesionale, alături de experții ce le stau la dispoziție pentru explicații.

Cum se desfășoară Sci-Fi FEST 2018

În exterior, în parcarea Bibliotecii, principalele zone de interes sunt:

 • ZONA DE ASTRONOMIE – numeroase astrocluburi din România vin cu telescoape profesionale (peste 20) și oferă observații astronomice, workshopuri și prelegeri de astronomie gratuite publicului;
 • ZONA DE CARTE SF&F: cele mai importante edituri de carte SF din România și scriitori în vogă vor prezenta cele mai noi titluri de carte science fiction și fantasy în interiorul unor standuri special amenajate și de asemenea vor lansa cărți în cadrul unor evenimente speciale;
 • ZONA ECO, dedicată tehnologiilor „verzi', prietenoase cu mediul înconjurător prezintă publicului: mașini electrice, vehicule din sfera electromobilității, panouri fotovoltaice, etc.
 • ZONA HI-TECH: Institutul de Fizica Pământului /Institutul de Optoelectronică prezintă publicului aplicații inedite ale tehnologiilor de vârf.
 • ZONA DE CATERING: alimente și băuturi non-alcoolice, dar și un spațiu de discuții și socializare.

În interiorul Bibliotecii, principalele puncte de intere ale Sci-Fi FEST 2018 sunt:

 • Standurile tematice ale celor mai importante institute de cercetare și dezvoltare din România: IFIN-HH cu proiectul „superlaserului de la Măgurele' ELI-NP, INCAS cu holodeck-ul de realitate virtuală, Institutul de Studii Spațiale cu participarea României la programele spațiale ESA, plus mulți alții.
 • Zona KIDS CORNER: în zona dedicată copiilor puteți la parte la atelierul ineditului Club al Marțienilor, în timp ce „Profesorul Trăsnit' de la Fun Science România și specialiștii de la Orășelul Cunoașterii organizează show-uri tematice dedicate științei și experimente științifice spectaculoase pentru cei mici.
 • Zona de ROBOTICĂ: este susținută de AutoVortez și Politehnica București – roboți demonstrativi, interactivi, alături de echipe de tineri câștigători ai unor competiții de prestigiu internaționale.
 • Zona de REALITATE VIRTUALĂ și IMPRIMANTE 3D.
 • Zona de GAMING: stații de gaming performante cu ajutorul cărora pasionații de gaming se vor întrece în competiții de jocuri cu premii.
 • SCENA MARE a festivalului – amplasată în atriumul bibliotecii. Pe aceasta, oameni de știință și specialiști țin prelegeri tematice și mini-conferințe; tot aici, se vor decerna premiile și vor avea loc diverse momente inspiraționale.

Intrarea la festival este gratuită!


Meciurile Președinte-Premier: cum s-au luptat Iliescu, Constantinescu, Băsescu și Iohannis cu șefii Executivului

Mai multe articole