De Petre Dobrescu,

”Căutăm fotografii, dar și povești spuse ale unor oameni simpli. Nu dorim a «zugrăvi» o istorie generală, ci povești particularizate, ale oamenilor locului. Când trece cineva pe lângă o clădire, aceasta să aibă povestea ei”, ne-a spus Mihai Dragomir, unul dintre inițiatorii proiectului.

La finalul primei etape a proiectului va fi publicată o broșură cu tema ”Locuri cu poveste din Râșnov”.

Pentru aceasta, elevi din oraș lucrează în echipe pentru a descoperi istorioarele locale. În același timp, două echipe de cercetători lucrează în paralel pentru o documentare în detaliu privind casele și clădirile care păstrează încă elementele originale și istorii ale unor familii care au locuit în Râșnov.

Cerem ajutorul râșnovenilor în identificarea de fotografii vechi cu oameni și locuri, aflarea unor istorii locale (povești despre familii care au locuit în zonă, obiceiuri specifice, diferite întâmplări etc.) și fotografii cu case care încă mai există în oraș, găsirea unor fotografii cu străzi din Râșnov, identificarea de fotografii și istorii din perioada 1945 – 1989 (momente de familie petrecute în Râșnov, lucru la fabricile din oraș etc.).

Mihai Dragomir, unul dintre inițiatorii proiectului:
Una dintre povești ce se vor (re)descoperite este cea a filmului ”Steaua fără nume”, cu Marina Vlady, cu scene turnate în gara din oraș, în perioada 1965-1966. Foto: oradea-nagyvarad-grosswardein.ro

Toate aceste materiale colectate vor sta la baza unui muzeu al istoriei orașului Râșnov ce va fi proiectat începând cu anul 2020.

”Numele tututor colaboratorilor vor aparea în materialele proiectului”, a adăugat Mihai Dragomir.

Demersul de recuperare a istoriei locale a fost inițiat de Centrul Educațional Schubz, în parteneriat cu Primăria și cu sprijinul Consiliului Județean, fiind adresat în special generației tinere din ”Orașul Rozelor”.

Citeşte şi:

Oxford Economics: Schimbările climatice ar putea lovi economia mai repede și mai puternic. Ce țări vor suferi

Cinci incidente cu aeronave ale Şcolii de Aviaţie sunt investigate de autorităţi. Trei dintre ele erau necunoscute publicului

Procesul Colectiv se apropie de verdict. La următoarea înfățișare vor fi audiați ultimii trei inculpați

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat
GSP.RO

Greșeala uriașă a lui Nicolae Ceaușescu! Ce a aflat cu 11 zile înainte să fie executat

Horoscop 26 ianuarie 2020. Berbecii au parte de o zi deosebit de agreabilă
HOROSCOP

Horoscop 26 ianuarie 2020. Berbecii au parte de o zi deosebit de agreabilă