Se cere activarea mecanismului european de protecţie civilă, pentru pesta porcină; Apelul unui eurodeputat către premierul Dăncilă

Peste 28.500 de animale au fost sacrificate până acum în gospodăriile oamenilor din județul Brăila

Se cere activarea mecanismului european de protecţie civilă, pentru pesta porcină. Europarlamentarul PNL Daniel Buda a lansat un apel către premierul Dăncilă, precizând că este nevoie de achiziționarea de incineratoare mobile, în care să fie arși porcii bolnavi.

„Îi cer să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel european pentru a stăpâni şi pentru a preveni răspândirea acestei ciume roşii, i-aş spune eu, în zona animalelor, acestei boli extrem de grave, pe care medicii veterinari o aseamănă cu Ebola, astfel încât prin resursele financiare pe care le avem la nivelul UE să se achiziţioneze acele incineratoare mobile pentru arderea porcilor sacrificaţi”, a spus Daniel Buda, duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El a explicat că, prin îngroparea porcilor bolnavi, virusul rămâne în conservare mai mulţi ani şi poate fi reactivat oricând de către animale care intră în contact cu cadavrele îngropate.

„Le atrag atenţia că la modul în care se gestionează în momentul de faţă pesta porcină africană nu fac altceva decât să pună acest virus în conservare prin îngroparea porcilor. Iertată să-mi fie comparaţia, e ca şi cum ai pune o bere la rece”, a menţionat Daniel Buda.

Daniel Buda a cerut demiterea ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, şi a şefului ANSVSA, Geronimo Brănescu.

„Îi solicit doamnei Dăncilă să o demită de îndată pe doamna Graţiela Gavrilescu, alături, bineînţeles, de dl Daea şi de dl Geronimo Brănescu, din cauza modului deficitar în care gestionează această problemă”, a spus preşedintele PNL Cluj.

Pesta porcină a ajuns și în Giurgiu, primul caz de pestă porcină africană fiind confirmat sâmbătă de autoritățile sanitar-veterinare, în satul Brăniștari.

Târgurile din Călugăreni şi Bolintin Vale au fost închise, iar în judeţ au fost instituite filtre de control rutiere şi de dezinfecţie.

Pesta porcină s-a întins până acum în 190 de localități din România, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor confirmând până acum 826 de focare.

În 11 județe, aproape 160.000 de porci au fost neutralizați, arată un comunicat al instituției.

Mai multe articole