UPDATE ora 21.20 Parlamentarii din Comisia specială pentru legile justiţiei au început dezbaterile la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. S-a adoptat un amendament care prevede că secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie va fi condusă de un procuror şef.

Un alt amendament adoptat luni seara tot la propunerea PSD are următorul conţinut: „Secţia de investigare a unor infracţiuni din Justiţie funcţionează cu un număr maxim de 25 de posturi, din care 10 posturi de procuror şi 15 posturi de personal auxiliar de specialitate şi persoanl economic şi administrativ. Numărul maxim de posturi poate fi modificat prin HG”.

S-a decis să se renunțe la programul inițial,  privind dezbaterea proiectelor până la miezul nopții. Astfel, comisia urmează să lucreze doar până la ora 22.00.

UPDATE ora 21.00  Comisia Iordache a votat Legea privind răspunderea magistraților. Votul final pe proiect urmează să fie dat  marți în plenul Senatului. S-au înregistrat 12 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Florin Iordache a declarat că marți, comisia își reia lucrările, pentru a discuta punctual, pe Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție.

Iordache a precizat că la dezbatere sunt invitați tot factorii din justiție, inclusiv ministrul Tudore Toader.

UPDATE ora 17.40 Preşedintele României poate refuza, motivat, o singură dată, numirea şefilor de parchete,  și trebuie să aducă la cunoştinţa publicului argumentele refuzului. Amendamentul PSD-ALDE a fost adoptat luni de Comisia specială pentru legile justiţiei.

Forma în vigoare nu prevede de câte ori poate şeful statului refuza o propunere pentru şefii de parchete și se aplică pentru procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care s-a eliminat proba scrisă de la promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, proba pe care candidatul o va susţine în faţa Secţiei de judecători a CSM este un interviu. 

UPDATE ora 11.40 Comisia specială parlamentară pe domeniul Justiţiei a amânat dezbaterile la modificările Codurilor Penale în vederea transpunerii Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie, la propunerea preşedintelui comisiei Florin Iordache. Acestea vor fi reluate marţi pentru a fi prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

„Am invitat să participe toţi cei implicaţi, de la Parchetul General, direcţii specializate. Este o discuţie serioasă, sunt amendamente depuse de toate grupurile şi în urma analizei să vedem care va fi decizia. Avem nevoie de o competenţă care este foarte bine să vină de la Minister, Parchet, asociaţii. Nu vom începe discuţiile pe Directivă până nu avem în sală prezenţa domnului ministru, pentru că avem nevoie de un punct de vedere”, a spus Iordache, luni, la Parlament.

Reprezentanţii USR şi PNL au criticat amendamentele propuse de PSD şi ALDE la Codurile Penale, deputatul USR Stelian Ion susţinând acestea sunt de „o gravitate inimaginabilă” şi dacă acestea ar fi adoptate ar fi închise foarte multe dosare.


„Luni la ora 9,00 vom avea şedinţa comisiei cu discutarea amendamentelor la cele trei legi şi, în continuare, avem discutarea Directivei pentru care grupurile parlamentare au depus amendamente”, anunţa Florin Iordache, săptămâna trecută.

Este ultima săptămâna de activitate a Parlamentului, înainte de sărbătorile de iarnă, astfel că aleșii se grăbesc să finalizeze cele trei legi din pachetul de reformă a justiției, pentru a le trimite la promulgare, la șeful statului.

Luni, comisia specială va analiza amendamentele senatorilor la proiectele de lege, și va da raport, pe legile privind răspunderea magistraților, legea CSM și legea organizării judiciare, care apoi vor merge la vot final, în plenul Senatului.

Senatul a fost sesizat joi, în calitate de Cameră decizională, cu proiectele de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, termenul de depunere a amendamentelor fiind stabilit pentru luni, urmând ca rapoartele comisiei sesizate să fie finalizate până marţi, 19 decembrie.

Reprezentanții PSD, ALDE și UDMR au depus mai multe amendamente, cele mai controversate fiind ca inculpații sau suspecții în dosare să nu mai fie filmați în cătușe, iar comunicatele despre începerea urăririi penale sunt interzise.

Cei de la USR au transmis că dacă ar fi adoptate aceste amendamente, practic se vor închide foarte multe dosare.

”Nu știu câte vor mai putea fi continuate, pentru că se dorește modificarea unor instituții fundamentale precum administrarea probelor, măsurile preventive, arestarea. Sunt chestiuni pe Codul Penal care sunt propuse de ALDE, pe o infracțiune despre care știm, din comunicate, că domnul Călin Popescu Tăriceanu este cercetat pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă, evident se dorește modificarea mărturiei mincinoase.  Sunt chestiuni de o gravitate extremă,  și le vom face publice. Am insistat ca toți factorii implicați în justiție să fie prezenți la dezbatere, ministrul Justiției, reprezentanții Parchetului General, DNA, DIICOT și asociațiile profesionale, pentru a-și spune punctul de vedere”, au spus parlamentarii USR.

Președintele Iohannis a avut deja o reacție la propunerile de modificare a legilor din justiție. ”Mi se par prea ample şi făcute la prea mare viteză”, a spus șeful statului, la Bruxelles, el menționând că vor exista ”mai multe discuții pe această temă” cu cei din Parlament.

Citește și: PROTOCOL ZERO, organizare impecabilă. Cine e omul care a coordonat minut cu minut funeraliile Regelui Mihai

Anamaria Prodan, confundată cu o prostituată la Londra! Dialog INCREDIBIL: „Aveți voi bani de mine? Vă cumpăr familiile!”
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan, confundată cu o prostituată la Londra! Dialog INCREDIBIL: „Aveți voi bani de mine? Vă cumpăr familiile!”
Diana Șoșoacă a primit vestea zilei în România! Senatoarea e în culmea fericirii acum!
Playtech.ro
Diana Șoșoacă a primit vestea zilei în România! Senatoarea e în culmea fericirii acum!
OMS ştie când va fi sfârşitul pandemiei. Hans Kluge: "Cel mai rău scenariu s-a încheiat"
Observatornews.ro
OMS ştie când va fi sfârşitul pandemiei. Hans Kluge: "Cel mai rău scenariu s-a încheiat"
Horoscop 25 februarie 2021. Fecioarele încep o perioadă cu mai puține turbulențe în relația de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 25 februarie 2021. Fecioarele încep o perioadă cu mai puține turbulențe în relația de cuplu
O tânără și-a făcut cel mai controversat tatuaj din pandemie, pe mână. A fost nevoită să poarte numai bluze cu mânecă lungă
Știrileprotv.ro
O tânără și-a făcut cel mai controversat tatuaj din pandemie, pe mână. A fost nevoită să poarte numai bluze cu mânecă lungă
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Telekomsport
ŞOC în cazul care a cutremurat ţara! Nu a murit! Văzută în altă ţară:“Erau ochii ei, sunt sigur de ce am văzut”
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum să vinzi și să cumperi în siguranță pe OLX (Publicitate)