Articol de Radu Țuțulan, Marți, 18 septembrie 2018, 08:00

După 19 ani de când a fost perfectată înţelegerea, Primăria Sectorului 3 din Capitală a stopat contractul de salubrizare încheiat cu firma Rosal.

„Astăzi este o zi mare pentru Primăria Sectorului 3 și pentru Sectorul 3. Începând de luni dimineață, salubrizarea în Sectorul 3 va fi asigurată de către primărie, cu utilajele noastre, cu angajații noștri. Sperăm astfel să avem un nivel mai ridicat de curățenie, un serviciu mult mai bun și la un preț mult mai scăzut”, spunea duminică primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.


O cantitate uriaşă de gunoaie s-a strâns lângă un loc de joacă pentru copii, pe strada Jean Steriadi, din Sectorul 3 al Capitalei

Dar luni, la aproape toate ghenele de gunoi şi în zona pubelelor se formaseră munţi de deşeuri, după ce, spun unii locuitori din zonă, au trecut chiar şi două săptămâni de când nu s-au mai ridicat deşeurile.

Angajaţii ADP strâng cu furca, grebla, mătura şi lopata gunoaiele adunate în ultimele săptămâni într-o ghenă din Sectorul 3

„Săptămâna trecută, la fel erau împrăştiate, dar erau tomberoanele goale şi gunoiul pe lângă, pe jos. Acum sunt şi tomberoanele pline, şi gunoi pe lângă”, a declarat o mămică, revoltată că la mai puţin de 2 metri de locul de joacă unde vine cu cea mică s-a acumulat o cantitate uriaşă de gunoaie.

„Nimeni nu e în siguranţă, niciun copil de aici. Poate să ia fel şi fel de infecţii, de boli, e plin de şobolani”, a spus o altă femeie.

„Din august nu am mai văzut gunoierii pe aici. Am sunat să le zic să vină, să ia gunoiul, dar mi-au zis că e o problemă cu primăria. Au luat doar de pe bulevarde, de pe străzile mari gunoiul, în rest, nu a mai intrat nimeni printre blocuri”, spune nemulţumit un bărbat care locuieşte pe bulevardul Liviu Rebreanu.

„De mai bine de o săptămână n-am mai văzut nici maşină de gunoi pe aici, nici muncitori care merg cu tomberonul. Noi am crezut că e grevă şi am rugat-o pe cenzoră să dea ea telefon, că ne mănâncă şobolanii aici, nu mai putem sta în mizeria asta”, spune foarte supărată o locatară din zona străzii Jean Steriadi.

O autogunoieră de mici dimensiuni a ajuns în jurul orei 12:30 pe strada Seriadi, pentru a ridica deşeurile din zona locului de joacă, dar era deja arhiplină. Astfel, angajaţii ADP au oprit, au constatat că e prea mult şi au fost nevoiţi să plece aşa cum au venit.

„E a treia, a patraa cursă. Noi facem acum stradal, încercăm să recuperăm cât putem. O să luăm şi aici, ne întoarcem. Mai avem o locaţie şi apoi venim aici. De la 5 de dimineaţă suntem pe teren”, au declarat angajaţii ADP.

La câteva sute de metri, alţi angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public Sector 3, însoţiţi de o autogunoieră de mari dimensiuni, adunau cu lopata deşeurile strânse în ultimele săptămâni, într-o ghenă.

Şi pubelele ecologice, subterane, din Sectorul 3 au „refulat”, în jurul acestora strângându-se mormane de deşeuri

Primăria Sectorului 3 a anunţat că va folosi șase autogunoiere cu o capacitate de 7 metri cubi, 21 de autogunoiere cu o capacitate de 16 mc, două autocontainere, șapte autospeciale cu cisterna şi benă de 18 mc, 16 autoperii şi opt autoplatforme basculabile pentru a ridica deşeurile şi a curăţa străzile şi trotuarele din sector.