Pentru creier. Totul porneste de la creier. Acesta este locul unde se formeaza si senzatia de „dorinta”.
Pentru suflet. Printre alte efecte benefice ale activitatii sexuale, actioneaza si ca antidepresiv si somnifer.
Pentru inima. Psihoterapeutul elvetian Gerard Leleu spune ca sexul exprima „relatia sacra” a cuplului.
Imbatranirea se instaleaza mai lent.
Poate, intr-adevar, activitatea sexuala constanta sa intarzie procesul de imbatranire a intregului organism? Unii cercetatori sunt siguri ca raspunsul este „Da”.
Psihologul scotian David Weeks a facut cercetari in domeniu timp de peste zece ani, chestionand in jur de 3.500 de persoane, cu varste cuprinse intre 30 si 101 ani. Cea mai importanta concluzie care se desprinde din studiile sale este ca sexul ne face sa aratam mai bine. „Activitatea sexuala constanta ne ajuta sa aratam cu patru-sapte ani mai tineri decat suntem in realitate”, spune David Weeks. Datele puse la dispozitie de Weeks au fost coroborate de medicul Michael F. Roizen cu altele, obtinute de cercetatori britanici si americani. Roizen a ajuns la aceeasi concluzie ca si colegul sau scotian: „Cei care fac dragoste de doua ori pe saptamana ajung sa imbatraneasca fizic mult mai lent”.
Sexul are si efect de somnifer si antidepresiv.
Dar activitatea sexuala este benefica in masura in care pune in miscare o „masinarie” extrem de complexa. Totul incepe prin declansarea dorintei sexuale, generata de diversi stimuli: vizuali, olfactivi, imaginari. Efectele cele mai importante ale dorintei sexuale asupra organismului sunt totusi putin vizibile. Declansatorii dorintei stimuleaza creierul, ceea ce duce la productia de hormoni de catre diverse glande. La randul lor, acestea exercita o influenta importanta asupra sistemului nervos central, cel care, in fine, comanda raspunsurile fiziologice care fac posibil actul sexual. Acest schimb intens de informatii si de stimuli intre creier si glande va avea, evident, efecte secundare: este solicitat sistemul cardiovascular, pulsul va fi accelerat si creste productia unor hormoni. Prin urmare, au loc schimbari importante in organism. Dupa o vreme, si sistemul imunitar ar putea fi influentat de aceste schimbari. In timpul actului sexual, eliberarea unor hormoni duce la disparitia stresului si imbunatateste, ulterior, somnul. Activitatea sexuala satisfacatoare, cu un partener stabil, are efecte benefice asupra echilibrului psihic al celor doi. Ne-am putea intreba: „De ce efectele sunt benefice numai in cazul in care avem un partener stabil?”. Din punct de vedere psihologic, o relatie extraconjugala sau o aventura este generatoare de stres, factor ce influenteaza negativ psihicul.
„Imi amintesc ca am avut un caz in care barbatul facea amor cu nevasta numai pentru ca acest fapt actiona ca un somnifer si nu mai avea nevoie de medicamente. Componenta erotica lipsea cu desavarsire”, spune profesorul de psihiatrie si sexologul Willy Pasini, din Elvetia. „In cei zece ani de casnicie, cei doi au facut dragoste in fiecare noapte, chiar si dupa ce sotia a ajuns la menopauza. Era un obicei la care nu au renuntat dintr-un singur motiv: barbatul nu reusea cu nici un chip sa adoarma daca nu facea sex. Ulterior, am facut un studiu in Italia si marea majoritate din cele 1.500 de persoane intervievate au declarat ca, dupa ce fac dragoste, obisnuiesc sa fumeze o tigara si apoi sa se culce – barbatii, ori sa faca un dus – femeile”, adauga Willy Pasini. Pe de alta parte, activitatea sexuala are efect tranchilizant, in special pentru barbati, sustine specialistul elvetian. In ceea ce priveste femeile, efectul este antidepresiv. „Cele care sunt sau se simt singure ajung sa faca dragoste cu persoane pentru care nu au cine stie ce dorinta erotica, ci doar pentru a nu dormi singure”, explica Pasini.
Trei reprize de sex = o plimbare de 120 km
Un alt efect al activitatii sexuale este arderea caloriilor. Conform unor calcule facute de specialisti, cei care fac dragoste de trei ori pe saptamana ard, in medie, 7.500 de calorii pe an, echivalentul, de exemplu, al unei plimbari pe jos, lungi de 120 de kilometri. „Chiar daca duce la usoara crestere a tensiunii arteriale, activitatea sexuala solicita un efort fizic moderat, nu se compara cu activitatea sportiva”, spune Pierre Desclouds, sexolog din Geneva. In plus, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca sexul creste pofta de mancare. Prin urmare, chiar daca ardem calorii in timpul actului sexual, sansele de a pierde din greutate sunt aproape zero.
Ce factori ucid dorinta sexuala.
Doctorul elvetian Gerard Leleu, specialist in psihoterapia cuplului, a avut deseori pacienti care, dupa ani buni de casnicie, acuzau lipsa dorintei sexuale fata de partenerul de viata. „Tuturor le spun ca situatia poate fi prevenita sau remediata prin grija pe care trebuie sa o avem ca relatia sa nu fie conflictuala. Dorinta nu poate supravietui decat atunci cand cei doi parteneri se respecta unul pe celalalt, cand intre ei exista o comunicare permanenta si autentica”, spune GÊrard Leleu. „Pe de alta parte, ceea ce poate ucide dorinta sexuala este rutina. Nu trebuie sa facem dragoste mereu in acelasi loc, la aceeasi ora, ori in aceleasi pozitii. Cate cupluri de 40-50 de ani nu-si spun unul altuia „mama” si „tata”? Si asta poate ucide dorinta. Un alt efect negativ asupra dorintei il are absenta placerii fizice, situatie care poate fi, eventual, remediata de un sexolog”, mai spune medicul elvetian. El adauga ca actul sexual nu trebuie sa fie mecanic, ca un fel de gimnastica, ci o comunicare fara cuvinte intre cei doi parteneri de viata care vor avea, astfel, si o relatie spirituala, „sacra”.