• Întrebat de Libertatea despre ceilalți doi, procurorul de caz Vicențiu Antohie de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești a răspuns că, după un an de la plângerea fetei, „cercetările continuă”.

Pereţii camerei pe care Ana* o împărţea cu sora ei mai mare erau văruiţi în roz. Pe unul, fetele desenaseră cu tempera un copac uriaş, cu trunchiul şi ramurile arcuite, ca nişte cârlionţi. Doar două-trei frunze erau pictate pe fiecare ramură, de capătul căreia atârna câte o inimă roşie.

Fetiţa de 11 ani: „Am acceptat, pentru că îl iubeam”

În primăvara anului 2019, Ana i-a dezvăluit tatălui ei că a întreţinut relaţii sexuale cu Cătălin F. încă de când ea avea 11 ani. Adrian I.* nu s-a dus la poliţie, să facă reclamaţie, şi nici n-a mers la vecinul lui, să discute.

A rezolvat problema simplu pentru el: i-a cerut Anei să nu mai calce niciodată prin acea curte. Deşi el fusese cel care a dus-o acolo, în urmă cu trei ani. 

Tatăl se înţelegea foarte bine cu vecinul Cătălin F., se ajutau unul pe altul şi erau prieteni de pahar, iar în fiecare seară o trimiteau pe Ana la magazin, ca să le cumpere băutură şi ţigări. 

Petrecerile celor doi se întindeau până târziu în noapte, iar Adrian I. pleca la el acasă, lăsându-şi copila de 11 ani să doarmă în casa vecinului. Cătălin F. avea şi el, la rându-i, două fetiţe care, pe atunci, erau de vârsta grădiniţei.

Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”
Recomandări
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Într-o noapte, când Ana a rămas în casa lui Cătălin F., acesta i-a propus să întrețină relații sexuale. „Iar eu am acceptat, pentru că îl iubeam”, le-a declarat fata, anul trecut, anchetatorilor.

Pentru Ana, iubirea era ceva abstract, asemeni inimioarelor desenate pe peretele roz. „Copilul care nu se simte iubit, protejat şi nu are relaţii de încredere cu membrii familiei se ataşează de cineva care manifestă interes sau o atitudine deosebită”, se arată într-un studiu realizat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii din Republica Moldova.

Justiția din România are o problemă majoră cu a considera „act consimțit” situațiile în care fete minore sunt abuzate sexual de către bărbați de care depind emoțional și financiar, conform CEDO. Mai multe cazuri au fost pierdute de țara noastră la CEDO.

Abuzată de vecin vreme de 3 ani

Ana a declarat în anchetă că, „după primul raport sexual din anul 2016, a mai întreţinut cu inculpatul F. Cătălin circa 20-30 de acte sexuale, consimţite, ultimul fiind în toamna anului 2019, arătând că i-a fost ruşine să spună adevărul familiei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oneşti.

În jurisprudențele europene, o fată de 11 ani nu poate avea un act sexual consimțit cu un bărbat de 40 de ani pentru că asimetria relației este copleșitoare pentru minor și-i afectează discernământul, mai ales în momentul în care asupra sa se exercită o experiență fizică dinspre adult.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD
Recomandări
De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD

În 2016, când au început agresiunile sexuale, Ana avea doar 11 ani.

Cătălin F. n-a fost acuzat de viol, ci doar de act sexual cu un minor, însă el încă nu a fost judecat nici pentru asta. El este doar unul dintre cei trei bărbați de peste 40 de ani care au abuzat copila.

Cum s-a ajuns la așa ceva?

În primăvara lui 2019, după ce fata i-a mărturisit tatălui „relaţia” îndelungată pe care o avea cu prietenul lui, el a spus doar: „nu te mai duce acolo”. 

„În cazul abuzului sexual, odată ce copilul l-a recunoscut şi dezvăluit, este vitală prezenţa unui adult, mai ales a unui părinte protector sau a unei persoane de îngrijire, în care copilul are încredere şi îl ajută să facă faţă acestei experienţe dramatice şi să înţeleagă ce i s-a întâmplat, oferindu-i sprijin şi protecţie”, se precizează într-un studiu sociologic realizat de Organizaţia Salvaţi Copiii.

Din reacţia tatălui ei, Ana n-a înţeles nimic. N-a ajutat-o cu nimic. A continuat să meargă în casa lui Cătălin P., iar în septembrie 2019, când avea 14 ani, în viaţa ei a intrat un alt prieten al tatălui, Viorel A. El s-a apropiat de fată şi a început să-i câştige încrederea, dăruindu-i haine, dar şi un telefon. 

Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții
Recomandări
Studiu InfoClima: Patru milioane de români, expuși zilnic la poluarea fonică produsă de traficul rutier. Cum sunt afectate starea de sănătate și calitatea viețiim sunt afectate starea de sănătate și calitatea vieții

Dusă în grajd cu forţa, sub ochii musafirilor

Ana locuia în Slănic Moldova, împreună cu părinţii şi cu cei trei fraţi ai ei. Pe 31 decembrie 2019, a fost petrecere mare în casa lor; sărbătoreau Revelionul şi aveau invitaţi, iar printre ei era chiar Cătălin F., prietenul tatălui.

S-a băut mult, iar la miezul nopţii, Adrian I. a început să se certe cu prietenul lui, iar acesta a plecat de la petrecere. Atunci, tatăl i-a ordonat Anei să meargă imediat cu el în grajdul din spatele casei, „ca să hrănim animalele”.

De faţă cu musafirii, fata de 14 ani s-a opus, însă tatăl a prins-o de braţ şi a luat-o cu forţa. „Ajunşi în grajd, după ce au hrănit animalele, inculpatul I. Adrian i-a cerut fiicei sale să întreţină relaţii sexuale, pe motivul că ea ar fi întreţinut relaţii sexuale şi cu vecinul F. Cătălin”, se precizează în rechizitoriu.

Minora a început să plângă şi, fiind în imposibilitatea de a se apăra, a cedat avansurilor făcute de tatăl său, iar acesta, după ce s-a dezbrăcat de pantaloni, a trântit-o pe minoră în fân, având un raport sexual normal cu aceasta.

Rechizitoriul 92/114/P/2020 al Parchetului dpl Judecătoria Oneşti:

Adrian I. le-a declarat anchetatorilor că ar fi întrerupt raportul sexual după câteva secunde, pentru că a auzit câinii lătrând şi l-a văzut intrând în curte pe prietenul lui, Viorel A.

I-a atras atenţia Anei să nu spună nimic despre ce s-a întâmplat în grajd şi apoi a intrat în casă, unde a continuat să petreacă şi să bea cu musafirii.

Al treilea bărbat profită de fată

În aceeaşi noapte, Viorel A. a luat-o acasă la el pe Ana, fata „susţinând că s-a îndrăgostit de el”, se precizează în rechizitoriu. A doua zi, adolescenta i-a mărturisit bărbatului că a fost violată de tatăl ei, dar şi că a întreţinut relaţii sexuale cu Cătălin F.

Dar în confesiunea adolescentei, Viorel A. a văzut şi el doar o oportunitate. Aşa că a profitat, la rându-i, de Ana şi a întreţinut raporturi sexuale cu ea atunci, dar şi în zilele care au urmat.

Poliţia din Slănic Moldova a aflat despre abuzurile sexuale la care a fost supusă fata abia pe 11 ianuarie 2020. Iar şase zile mai târziu, Adrian I. a fost arestat preventiv.

Agresori sexuali, în libertate

În februarie 2020, Adrian I. a fost trimis în judecată pentru viol, iar Cătălin P. şi Viorel A. – pentru act sexual cu un minor. După trei luni însă, judecătorul de cameră preliminară a restituit la parchet partea de dosar care se referea la ultimii doi inculpaţi, „în vederea completării urmăririi penale şi a remedierii neregularităţilor constatate”.

Cauza lor a fost disjunsă, iar procesul a continuat doar pentru Adrian I., care a recunoscut că şi-a violat fiica şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată, ce reduce cu o treime limitele pedepselor. 

La data comiterii faptei, violarea unei minore, rudă în linie directă, se pedepsea cu  închisoarea de la 5 la 12 ani. În decembrie 2020, Adrian I. a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Judecătoria Oneşti l-a obligat să-i plătească fiicei violate 100.000 de lei – daune materiale şi 100.000 de lei – daune morale.  

El a contestat decizia, iar la 28 ianuarie anul acesta, Curtea de Apel Bacău i-a redus pedeapsa la 6 ani de închisoare.

Ceilalţi doi bărbaţi care au agresat-o sexual pe Ana nu au fost trimişi în judecată nici până acum. La un an de la sesizarea faptelor, „cercetările continuă”, ne-a declarat procurorul de caz Vicențiu Antohie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești.

Unul dintre inculpaţi anunţa zilele trecute, pe Facebook, că s-a mutat în Danemarca.

Pe Ana, cei de la Protecţia Copilului au luat-o din casa părintească şi au plasat-o în grija unui asistent maternal. 

* Protejăm identitatea reală a victimei, dar şi a celor care puteau conduce la recunoaşterea fetei.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
FANATIK.RO
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
FANATIK.RO
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Știrileprotv.ro
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Observatornews.ro
Judecătoarea Ancuţa Popoviciu nu mai vrea să judece cazul Vlad Pascu. Întreg procesul ar putea fi reluat de la zero
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
HOROSCOP
Horoscop 19 aprilie 2024. Balanțele caută siguranța pe care nu le-o poate oferi nimeni, să fie sigure că vor dispune de anumite resurse
RECOMANDĂRI