MENIU CAUTĂ
14 Iun. 2018 14:47 , de Ovidiu Matache

O femeie din Galaţi care împlineşte o sută de ani a fost sărbătorită de autorităţi în curtea casei/ FOTO

Distribuie

O femeie din Galaţi care împlineşte anul acesta o sută de ani a fost sărbătorită, joi, de autorităţi, în curtea casei, cu ocazia Centenarului. Femeia care are opt copii, 16 nepoţi şi 14 strănepoţi a povestit că a muncit toată viaţa pentru aceştia, chiar dacă soţul său a murit în urmă cu mai bine de 40 de ani. În plus, deşi nu mai vede aproape deloc, ea încă mai tricotează. De altfel, una dintre fiicele femeii spune că tocmai munca este secretul longevităţii mamei sale.

Safta Vasiliu este o femeie din municipiul Galaţi care va împlini o sută de ani chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie. Ea a fost sărbătorită joi de autorităţi, în curtea casei sale, cu prilejul Centenarului,  în cadrul campaniei „O viaţă cât un centenar”, lansată de Ministerul Afacerilor Interne.

Femeia, care are opt copii, 16 nepoţi şi 14 strănepoţi, a povestit că nu i-a fost uşor în viaţă, mai ales după ce i-a murit soţul în urmă cu mai bine de 40 de ani.

„La o sută de ani dacă eşti sănătos este bine, dar dacă eşti bolnav mai greu. Ce să facem, ce vrea Domnul de Sus. Sunt născută în anul Unirii, de Crăciun eu împlinesc anii. Dar nici nu am ştiut că se face serbarea aceasta, e ca o serbare. A fost şi greu şi bine în tot acest timp. E soţul mort din timp, e cam greu, că trebuiau copiii să meargă la şcoală şi să muncesc”, a spus femeia. 

Chiar dacă a fost casnică, tot timpul a lucrat pe unde a putut, inclusiv la muncile câmpului, iar acum, deși are vederea slăbită, încă mai tricotează.

„Am fost cu ziua, cu prăşitul, cu săpatul la oameni care aveau nevoie, până iei o pensionară trebuie să munceşti, dar mă bucur că au ascultat şi au fost cuminţi şi au învăţat. Încă mai lucrez, tricotez”, a afirmat Safta Vasiliu. 

De altfel, una dintre fiicele femeii, Niculina Trofin, are numai cuvinte de laudă la adresa mamei, despre care a povestit că în urmă cu câţiva ani când aceasta şi-a dat seama că nu mai poate munci a început să plângă.

„Şi-a dorit mulţi copii, ea este o femeie foarte energică pentru că a muncit până acum doi-trei ani şi când nu a mai putut chiar a început să plângă: eu ce fac, stau? Pentru că nu pot să stau şi atunci a început să împletească, nu vede, dar numără ochii, dacă îi pierde, ne strigă. Ea a fost casnică, şi-a crescut copiii, pe urmă nepoţii, mai ales vara câte cinci-şase nepoţi odată. Nu e uşor să alergi după ei, să aibă grijă, să le gătească. Dar nu spunea niciodată să nu-i aducem ca să ne vedem de serviciu sau de şcoală”, a afirmat fiica.  

Secretul longevității: „munca și iar munca”, voința și dorința de viață

De altfel, ea a adăugat că secretul longevităţii mamei sale este tocmai munca.

„E o mare bucurie. E mama mea, a noastră şi împlineşte o sută de ani, e mai rar, are voinţă, putere de muncă, dorinţă de viaţă. Secretul este muncă şi iar muncă, ea toată viaţa a muncit pentru familie, copii, chiar si pentru neamuri, unde a fost nevie ea a fost prezentă. Nu s-a lăsat, tot timpul ne-a îndrumat să mergem la şcoală. Este un exemplu pentru tinerii de azi, este admirat: voinţa ei, puterea ei. Tot timpul ne-a spus să mergem la şcoală şi la serviciu, ca ea se descurcă. La ora 5.30 dimineaţă, s-a trezit şi hai, să mă spăl, să mă îmbrac, că vin musafiri. Asta şi ieri şi alatăieri. I-am zis: stai uşor, că nu astăzi, ci mâine. Atunci a spus: în cazul ăsta mai dorm un pic. Se scoală foarte devreme, trage draperia şi se apucă de lucru. Nu poate să stea. Tot timpul şi-a îndemnat copiii să fie cinstiţi şi corecţi”, a mai spus Niculina Trofin. 

În cadrul momentului festiv, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, i-a înmânat femeii drapelul, insigna și scrisoarea oficială a ministrului Afacerilor Interne, dar şi un tort şi un buchet de flori.

„Astăzi a fost prima acţiune dintr-un şir mai lung în care celebrăm şi aniversăm 100 de ani pentru mai multe persoane din judeţul Galaţi. Astăzi am fost la doamna Vasiliu, ne-am bucurat să-i putem cunoaşte familia, chiar şi unul dintre strănepoţi. Nu ne-a dezvăluit secretul longevităţii, dar ne-a povestit despre un călugăr care i-a prezis că mai trăieşte cinci ani. I-am promis că dacă mai suntem pe aici o vizităm”, a spus prefectul Dorin Otrocol. 

La rândul său, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care i-a oferit un buchet de flori femeii, a spus că se bucură că a avut posbilitatea să cunoască pe cineva născut în anul Marii Uniri.

„Mă bucur că am reuşit să cunosc pe cineva care, chiar dacă nu era conştient la momentul Marii Uniri, măcar este un exemplu viu al faptului că suntem aici de extrem de multă vreme şi suntem aici să rămânem”, a afirmat Pucheanu. 

Ministerul Afacerilor Interne a lansat Campania „O viaţă cât un centenar”, prin care se dorește aducerea în prim-plan a românilor născuţi în anul 1918, anul Marii Uniri.

În cadrul campaniei, în această perioadă, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne din întreaga țară vor ajunge la cele 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani, pentru a-i cunoaște, pentru a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența unui veac trăit în România.

În județul Galați, sunt cinci persoane care împlinesc 100 de ani în 2018, una din municipiul Galați, Safta Vasiliu, celelalte persoane fiind din mediul rural.

Citește și: REPORTAJ/ Viață de badantă în Italia. 'Dormeam în pat cu o bătrână care urla toată noaptea. Lipsa somnului, dorul de casă și singurătatea m-au terminat…'

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop marți 22 ianuarie 2019. Balanțele au parte de o șansă nesperată
Loading...
Comentarii