O nouă subvenție de 86 de milioane de euro va salva fermele de porci, dar: ”Carnea nu se va ieftini!”

16 mai 2017 23:22 De: ,

Camera Deputaților a aprobat marți Legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești. Este vorba despre o injecție financiară de 86 de milioane de euro pe an către fermierii care taie peste 600 de animale. Specialiștii cred că acestă măsură nu va ieftinii carnea din magazine.

Vor primi bani producătorii de carne de porc care livrează către abatoare autorizate, în care se face clasificarea carcaselor de către clasificatori autorizaţi, minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi anual.

”Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 de euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate. În cadrul Programului carne de porc din fermele româneşti, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum un pachet şi maximum 250 de pachete de sprijin/an/beneficiar. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), beneficiarii care depăşesc 250 de pachete de sprijin/an, intră în program cu maximum 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi, prin declaraţie pe proprie răspundere”, prevede proiectul.

Programul carne de porc din fermele româneşti urmează să se desfăşoare în perioada 2017 – 2020. Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în 2017 este echivalentul a 86 milioane de euro şi se asigură de la bugetul de stat.

”Când s-a redus TVA, s-au redus prețurile la carne? Nu!”

Prima problemă observată de specialiștii în agricultură este că formularea este extrem de stufoasă și este probabil să ducă la interpretări care să reteze pofta de subvenție a multor fermieri.

A doua problemă: acestă măsură nu va ieftinii deloc carnea de porc din magazine.

”Când s-a redus TVA, s-au redus prețurile la carne? Nu! Exact așa se va întâmpla și acum. Nu se ieftinește nimic. Singurul avantaj este că vor fi salvați cei care au reproducție. Aproxiamtiv 240 de ferme care sunt amenințate acum de faliment, vor fi salvate de această lege. Este vorba despre 50% din producția internă de carne de porc”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, fost consilier prezidențial pe probleme d eagricultură, deținător al unei ferme de porci, prin familia sa, de 18.000 de capete.

”Eu cresc aproximativ 100 de porci pe an dar nu am nici o șansă să primesc vreo subvenție de la stat. Dacă ai 100 de oi primești subvenție, dacă ai 100 de vaci primești subvenție, dacă ai 100 de porci nu mai primești nimic”, ne-a spus cu amărărciune Ionel Toma, crescător d eporci din comuna Călugăreni, județul Giurgiu.

Citește și: LIBERTATEA TE AJUTĂ: Până la ce dată trebuie depuse cererile pentru subvențiile agricole?

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro