Românii ar putea avea încă O ZI LIBERĂ de la STAT! Vezi data care e posibil să DEVINĂ SĂRBĂTOARE LEGALĂ și ce semnificație are!

29 martie 2013 12:14

Bugetarii ar putea avea încă o zi liberă de la serviciu, dacă proiectul propus de deputatul PSD Bogdan Diaconu va trece de Parlament.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu propune ca ziua de 9 mai să fie declarată sărbătoare legală, scrie realitatea.net, iar dacă proiectul va trece de Parlament, românii vor fi liberi la această dată.
Conform proiectului, social-democratul propune ca ziua de 9 mai să fie declarată Ziua Independenței Naționale a României, sărbătoare națională legală, zi nelucrătoare, dar și Ziua Parlamentului României.
În prezent românii se bucură de 10 zile libere, conform legislației în vigoare: 1 mai – Ziua Muncii, 5 și 6 mai – Paștele, 23 – 24 iunie – Rusaliile, 15 august  – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Naționalaă a României, 25 și 26 decembrie – Crăciunul.

9 Mai, Ziua Independenței României

Pe 9 mai 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă (Imperiul Otoman, n.r.) şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare„.
Astfel Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială„, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României. În aceași zi, după amiaza, s-a strâns în jurul clădirii Adunării, un mare număr de bucureșteni, care au primit cu entuziasm vestea proclamării independenței, manifestând până târziu. Acestei mulțimi i s-au alăturat și „vreo mie de studenți”, după aprecierea lui Nicolae Iorga, având drapele și torțe aprinse, cântând „Deșteaptă-te române!”. Tot în aceași seară, de 9 mai 1877, au avut loc manifestații de bucurie și la Craiova și Iași.

9 Mai, Ziua Uniunii Europene

La nivel european, data de 9 mai marchează ziua Uniunii Europene. În 1950, ministrul de Externe fancez, Robert Schuman, citește o declarație ce anunța înființarea Comunității Europene a Cărbunelui și a Oțelului (CECO), precursoarea Uniunii Europene de astăzi și care prevedea controlul industriilor carbonifere și siderurgice din Franța și Germania de Vest. În contextul încheierii celui de-al doilea Război Mondial, Schuman propune crearea unei noi forme de organizare la nivelul continentului: o comunitate supranațională pe bătrânul continent care să ajute la reorganizarea pașnică a Europei postbelice. Țările semnatare ale declarației și totodată considerate fondatoarele UE sunt: Franța, Belgia, Italia, Luxemburg, Olanda și Germania.
Planul lui Schuman se bazează pe ideile lui Jean Monnet. După cel de-al Doilea Război Mondial, Franța se afla într-o gravă nevoie de reconstrucție. Pentru acest proces, Franța era complet dependentă de cărbunele din zonele principale de mine rămase din Germania. În 1945, Monnet a propus un plan care îi poartă numele, de a prelua controlul asupra acestor zone din Germania și de a redirecționa producția de cărbune departe de industria germană și către industria franceză, astfel slăbind economia germană și propulsând economia franceză deasupra nivelului dinainte de război. Jean Monnet a propus un „plan global de modernizare si dezvoltare economică” guvernului francez. În 1949, Monnet a realizat că divergența dintre Franța și Germania pentru controlul regiunii de cărbune atingea cote alarmante, presimțind o posibilă reîntoarcere la ostilități, așa cum s-a întâmplat după primul Război Mondial. Așa că el și asociații săi, printre care și Robert Schuman, au conceput ideea CECO, cea care a stat la bazele înființării Uniunii Europene.
Foto: Hepta


 

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro