12 Oct. 2017 21:16

Alerta de tsunami într-o insulă exotică frecventată de zeci de mii de români

Distribuie

Erupția unor vulcani din Insulele Canare, una dintre insulele exotice cele mai frecventate de turiștii români, ar putea duce la crearea unui mega tsunami care ar crea probleme pe toată coasta vestică a Europei și în Marea Britanie, scrie Daily Express.

După ce în ultimele trei zile Insulele Canare,  au fost lovite de 50 de cutremure, specialiștii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca vulcanii de pe aceste insule turistice să eriupă, inclusiv La Palma.

Principalele insule din Canare, La Palma, Tenerife, insula brodată de flori de hârtie, și Gran Canaria, au fost lovite de o serie de cutremure de magnitudine redusă, între 1,5 și 2,7 pe scara Richter.

Seismele ar fi un semn că cel mai activ vulcan din arhipeleagul spaniol, Cumbre Vieja de pe insula La Palma, ar fi pe punctul de a erupe, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul experților.

Dr. Steven Ward, de la Universitatea din California, și de Dr. Simon Day, de la Centrul de Cercetare Benfic Greig Hazard din cadrul University College din Londra au avertizat că acest șir de seisme ar putea duce la o erupție care ar provoca distrugeri în masă pe coasta de est a SUA și pe toată coasta de vest a Europei și în Marea Britanie.

Cei doi specialiști spun că, dacă Cumbre Vieja – un vulcan activ, dar latent – ar erupe, latura vestică a muntelui ar puta să cadă în mare ceea ce ar duce la producerea unui val tsunami uriaș. Potrivit acestora, o acumulare de apă subterană ar putea destabiliza un bloc de piatră de până la 500 de kilometri cubi, care ar putea să se desprindă și să se spargă în mare cu o viteză de până la 350 km / h.

Un astfel de scenariu ar putea provoca o aluncare de teren, care va declanșa un zid mortal de apă, inițial cu o înălțime de peste 900 de metri și o lungime de câțiva kilomeri. Mega tsunamiul ar ajunge pe coasta britanică cu o viteză de 800 de km/oră și cu o înălțime de aproape 12 metri.

Vulcanul din Canare a erupt odată la 50 până la 70 de ani și de fiecare dată a existat riscul producerii unei adevărate tragedii.


Citește și: Imagini spectaculoase cu alpiniști utilitari pe Burj Khalifa. Cât de periculos este spălatul geamurilor celei mai înalte clădiri din lume


Loading...
Comentarii