MENIU CAUTĂ
15 Feb. 2018 14:52

Cyril Ramaphosa a devenit președintele Africii de Sud după demisia lui Zuma

Distribuie

Cyril Ramaphosa a devenit președintele Africii de Sud după ce fostul preșdinte, Jacob Zuma, a demisionat joi seara, scrie BBC News. Considerat de mulți urmașul lui Nelson Mandela, noul președinte s-a retras din politică mai mulți ani pentru a se dedica afacerilor. 

Noul președinte a fost singurul candidat desemnat în parlament joi și anunțul a fost salutat proin cântece de Adunarea Națională.

Totuși, desemnarea noului președinte nu este lipsită de controverse. Un partid de opoziție, Luptătorii pentru Libertate Economic, a părăsit plenul parlamentului cerând organizarea de noi alegeri, în loc ca partidul de la puteren ANC să desemneze un alt președinte în locul lui Zuma.

Noul președinte al Africii de sud a fost deținut politic în perioada 1974 și 1976 pentru activități anti-apartheid și a fost președintele comisiei care a pregătit eliberarea lui Nelson Mandela din închisoare în 1990.

A fost considerat de mulți ca urmașul lui Mandela și se aștepta să-i urmeze acestuia în calitatea de președinte al Africii de Sud, dar funcția i-a revenit până la urmă lui Thabo Mbeki.

În 1997 s-a ertras din politică și s-a dedicat în totalitate afacerilor devenind unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Africa de Sud. El a revenit în ANC și a fost ales liderul partidului în 2017.

Președintele Africii de Sud a demisionat, după mai multe zile de tensiuni și conflicte cu propriul partid. Jacob Zuma și-a anunțat demisia „cu efect imediat', cedând astfel ordinelor formațiunii sale politice, Congresul Naţional African (ANC).

„Am decis să demisionez cu efect imediat din funcţia de preşedinte al ţării, chiar dacă sunt în dezacord cu conducerea organizaţiei mele', a declarat Jacob Zuma, după mai multe zile de tensiuni.

Jacob Zuma a fost președintele Africii de Sud timp de nouă ani.

Jacob Zuma se retrage după nouă ani controversați în fruntea Africii de Sud. Născut în 1942, într-o provincie săracă din nord Africii de Sud, el a fost crescut doar de mama sa și nu a avut parte de pregătire școlară. În 1959, el s-a alăturat partidului ANC și a devenit un membru activ al aripei militare a Congresului Național African. În 1963, la vârsta de 21 de ani, el a fost condamnat pentru încercarea de a da jos guvernul apartheid și trimis în închisoare, alături de Nelson Mandela, pentru zece ani.


Citește și: Cine este Nikolas Cruz, autorul atacului de la liceul din Florida soldat cu 17 morți. Adolescentul fusese exmatriculat


 

Loading...
Comentarii