Epava Titanicului, aflată la 4.000 de m adâncime, este de acum protejată de UNESCO

05 aprilie 2012 11:28

Epava Titanicului, care a naufragiat acum 100 de ani ;i care se afl[ la o adâncime de aproximativ 4.000 de m, în largul insulei Newfoundland, beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic.

Apele în care se află Titanicul sunt, în prezent, invadate de deşeurile navelor care le traversează, iar mulţi scufundători au lăsat flori de plastic şi plăci memoriale pe epavă. Până acum, Titanicul nu a putut beneficia de protecţia Convenţiei adoptate de UNESCO în 2001, aceasta aplicându-se doar vestigiilor scufundate de cel puţin o sută de ani.
„La 100 de ani după ce s-a scufundat, epava beneficiază acum de protecţia Convenţiei UNESCO privind protejarea patrimoniului cultural subacvatic. Vestigiile Titanicului se află la aproximativ 4.000 de metri sub apă în largul insulei Newfoundland. Epava se află în ape internaţionale, niciun stat nu poate revendica o jurisdicţie exclusivă asupra locului’, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.
Titanicul s-a scufundat în largul insulei Newfoundland în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton (Marea Britanie) la New York, după ce a lovit un iceberg în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912. Naufragiul vasului de croazieră s-a soldat cu peste 1.500 de morţi din cei 2.200 de pasageri care se aflau la bordul acestuia.
 

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro