MENIU CAUTĂ
17 Mai. 2017 09:11

Scandal în Franța. Facebook, amendată pentru că își urmărește utilizatorii fără să le ceară acordul

Distribuie

Facebook, amendată pentru urmărirea utilizatorilor fără acordul lor. Comisia Națională pentru Informatică și Libertate (CNIL) din Franța a amendat marți Compania Facebook cu 150.000 de euro pentru mai multe încălcări ale legii protecției datelor, transmite Agerpres.

CNIL a acuzat Facebook Inc. și Facebook Irlanda că urmăresc activitatea online a utilizatorilor, fără acordul acestora și fără nicun temei legal, cu scopul de a afișa reclame personalizate.

„Având în vedere numărul de contravenții (șase în total), gravitatea lor și numărul semnificativ de utilizatori din Franța (33 de milioane), suma și publicarea sancțiunii sunt justificate”, a comunicat CNIL.

Instituția franceză de protecție a datelor a identificat mai multe nereguli la Facebook, după o anchetă europeană mai largă, și în Belgia, Olanda, Spania și Germania,

În 2016, CNIL avertizase Facebook că are la dispoziție trei luni pentru a se conforma legii franceze privind protecția datelor.

Astfel, rețeaua de socializare ar fi trebuit să înceteze compilarea pe scară largă a datelor utilizatorilor de internet și transferul acestora în SUA.

Autoritățile române au trimis, anul trecut, 54 de solicitări la Facebook, care au vizat peste 100 de conturi. Cererile au vizat datele cu caracter personal.

Utilizatorii ar trebui să fie atenți și la faptul că Facebook-ul e arma secretă a angajatorilor. Detectivilor particulari li se cere să „spioneze' candidații și în spațiul virtual.

La începutul acestei luni, Facebook a șters „zeci de mii de conturi' din Marea Britanie și a revizuit fluxul său de știri în încercarea de a combate fenomenul „fake news' pe fondul criticilor potrivit cărora gigantul internet ar juca un rol în răspândirea știrilor false.

Comentarii