11 Noi. 2017 14:58

Deputat moldovean: Limba moldovenească a apărut înaintea limbii române

Distribuie

Un deputat moldovean din partidul lui Igor Dodon, Elena Hrenova, le-a spus jurnaliștilor moldoveni că va vota împotriva proiectului de modificare a Constituției și introducere a limbei române ca limbă oficială în Republica Moldova deoarece ”limba moldovenească a apărut înaintea limbii române”, scrie Agora.md.

Deputata PSRM Elena Hrenova, care vorbește doar limba rusă, a declarat că nu va susține inițiativa de modificare a Constituției prin introducerea limbii române în loc de limba „moldovenească'. Întrebată de argumente, deputata a spus că limba moldovenească există de secole și a apărut înaintea limbii române.

„Limba noastră natală, seculară, este moldovenească. Țara noastră este Moldova. De veacuri s-a numit limba moldovenească și a apărut cu mult înainte de limba română, care a apărut mai târziu. Avem istorie și tradiții bogate. De ce trebuie să devenim urgent români? Nu înțeleg nici eu și nici poporul', a spus Hrenova, în limba rusă.

Ea a dat exemplu regiunea Găgăuzia, din estul Republicii Moldova, unde localnicii vorbesc un dialect de turcă. „Vreau să vă spun că găgăuza este o limbă veche de origine turcă. Dar asta nu înseamnă că ei trebuie repede să devină turci, înțelegi? Limba este una. De aceea, limba noastră este moldovenească, noi suntem moldoveni, și eu sunt moldoveancă', a mai spus deputata.

Întrebată de ce ea vorbește doar în limba rusă și chiar le-a cerut colegilor din Parlament să-i pună întrebări în rusește, ea a explicat: „Eu am terminat limba de stat. Pot citi și pot scrie în grafie latină. Dar îmi este foarte greu să vorbesc. Știu sute de cuvinte, dar încă mi-e greu să vorbesc. Dar limba uzuală o cunosc. Aici în Parlament este diferit, există terminologie pe care trebuie să o deprind. Dar o voi deprinde, credeți-mă'.


Citește și: INTERVIU VIDEO | Românul de 102 ani care a supraviețuit masacrului de la Stalingrad: „Nicio zi nu m-am temut că mor în lagăr'


 

Loading...
Comentarii