11 Noi. 2017 17:49

Ambasadorul rus la București ar fi propus un referendum pentru unirea României cu Republica Moldova

Distribuie

Valery Kuzmin, ambasadorul rus la București, a declarat în timpul unui seminar economic organizat la Suceava că România ar trebui să organizeze un referendum privind unirea cu Republica Moldova și dacă asta este dorința poporului să facă acest gest bazându-se pe rezultatul referendumului și a dreptului istoric, scrie News Bucovina.

UPDATE: Ambasada Rusă de la București susține că ambasadorul rus nu a spus aceste cuvinte și că a fost vorba, probabil, de o greșeală de traducere.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook, 'Ambasada consideră necesar de a expune cuvintele autentice rostite de diplomatul rus, deoarece greșită interpretare a acestora ar putea fi rezultatul unei traduceri nu tocmai precise în limba română, precum și a citării selective a unor fraze separate prin extragerea lor dintr-un context mai amplu'.

În cadrul conferinței, ambasadorul a făcut punctual referire la o analiză a factorilor favorabili și nefavorabili pentru dezvoltarea cooperării comercial-economice cu România, la etapa actuală. Concomitent, desigur, o atenție deosebită a fost acordată analizei esenței și a consecințelor sancțiunilor ilegale introduse de UE și câteva alte țări împotriva Rusiei în legătură cu presupusa „anexare ilegală a Crimeei, se arată în mesajul Ambasadei.

'În acest context, șeful misiunii diplomatice ruse, în mod detaliat, citând atât fapte, cât și referiri către normele de drept internațional relevante, a demonstrat că în Crimeea în martie 2014 a fost efectuat un referendum democratic, la care au participat peste 83% din populația peninsulei, din care peste 90% s-au pronunțat în favoarea intrării Crimeei în componența Federației Ruse în calitate de subiect al său. Astfel, notoriile sancțiuni ale UE, care împiedică dezvoltarea relațiilor economice ruso-române în domeniul a mai multor industrii nu doar sunt ilegale în ceea ce privește Carta ONU și contravin normelor OMC, dar ignora, de asemenea, voința democratic exprimată a locuitorilor din Crimeea, precum și faptul apartenenței istorice a peninsulei la Rusia.

Exact în acest context, V.I. Kuzmin a exprimat presupunerea că toate aceste circumstanțe și argumente pot fi percepute în modul destul de adecvat în România, deoarece el a observat în mod repetat, în mass-media și blogosfera românească discuții despre „care poate fi bază pentru a efectua unirea Basarabiei cu România: pe baza rezultatelor unui referendum sau pe baza unui anumit drept istoric pentru acest teritoriu”.

În ceea ce privește perspectivele unirii României cu Moldova, precum și cu unele teritorii a altor țări vecine, despre care ambasadorulul i s-au pus întrebări persistente, V. I. Kuzmin a subliniat că, la un moment dat, și Rusia, și România au recunoscut independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, ce a fost îndeosebi remarcat în Tratatul de prietenie și cooperare între Federația Rusă și Republica Moldova din 19 noiembrie 2001. În orice caz, poporul Republicii Moldova are dreptul de a-și determina propriul destin în acea forma pe care o consideră de cuviință', se arată în comunicatul Ambasadei Rusiei în România.


Ambasadorul rus a dat exemplu Crimeea, care s-a unit cu Rusia în urma unui referendum și spune că România și Basarabia ar trebui să urmeze exempul, mai ales că a auzit de multe ori vorbindu-se despre o unire a României cu Republica Moldova de când se află la București.

„În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea', a spus ambasadrorul.

Valery Kuzmin a vorbit despre alte teritotii din Europa care și-au declarat independența sau, în cazul Crimeei, alipirea la Federația Rusă și a spus că referendumul este cea mai bună soluție.

Ambasadorul spune că există o diferență între Catalonia și Crimeea, explicând că la referendumul din regiunea spaniolă au participat mai puțin de jumătate din populație, în timp ce în Crimeea prezența la urne a fost de peste 90%.

El a vorbit și despre o eventuală alipire a Bucovinei la României și a spus că „Având în vedere aceste elemente puteți analiza și situația din Bucovina', a spus ambasadorul rus.

Recent, fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că Traian Băsescu i-a propus să facă unirea României cu Republica Moldova.


Citește și: INTERVIU VIDEO | Românul de 102 ani care a supraviețuit masacrului de la Stalingrad: „Nicio zi nu m-am temut că mor în lagăr'


Loading...
Comentarii