MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 13:54

Theresa May va anunța ce măsuri va lua împotriva Rusiei după ce nu a primit niciun răspuns privind otrăvirea spionului Skripal

Distribuie

Theresa May va anunța ce măsuri va lua împotriva Rusiei după ce nu a primit niciun răspuns privind otrăvirea spionului Sergei Skripal cu un gaz neurotoxic din categoria agenților Novikoch. Luni, premierul britanic le-a dat rușilor termen până marți noaptea să vină cu explicații, scrie BBC News.

UPDATE 13.54: Marea Britanie a cerut o întâlnire urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre otrăvireafostului agent dublu la Salisbury, transmite Biroul de Externe citat de BBC News.


Rusia a negat implicarea în tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia în Salisbury și a transmis că orice măsuri ale premierului vor conduce la „represalii”.

May va avea o întâlnire cu șefii serviciilor de informații  după care se va prezenta în fața deputaților pentru a-i anunța ce decizie a luat și care vor fi măsurile înpotriva Moscovei.

Măsurile ar putea implica expulzarea diplomaților ruși, sancțiuni financiare împotriva rușilor bogați, care au legături cu Kremlinul, posibile sancțiuni împotriva televiziunii RT finanțată de Rusia sau boicotarea Cupei Mondiale FIFA care se va ține în Rusia anul acesta.

Un consilier al premierului a explicat că este puțin probabil ca May să decidă expulzarea diplomațiilor ruși întrucât 'nu ar fi o măsură așa eficientă”.

Downing Street a transmis că premierul are susținerea președintelui american Donald Trump, care a fost de acord că Moscova „trebuie să furnizeze răspunsuri clare cu privire la modul în care a fost folosit acest agent neurotoxic. De asemenea, președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german Angela Merkel au condamnat atacul și au oferit sprijin Regatului Unit.

Ministrul de Externe, Boris Johnson, a declarat că dacă atacul va fi dovedit ca un act direct al statului rus, ar fi o „încălcare clară a convenției privind armele chimice, o încălcare a dreptului internațional și o amenințare pentru cei care respectă regulile – pe baza ordinii internaționale „.

Ce măsuri ar putea impune Marea Britanie:

Marea Britanie ar putea expulza diplomații ruși, așa cum a făcut-o după otrăvirea fostului agent rus al Serviciului Federal de Securitate, Alexander Litvinenko, în 2006, cu poloniu radioactiv.

Alte acțiuni posibile ar putea include:

  • Înghețarea activelor financiare
  • Interzicerea vizelor
  • Boicotarea Cupei Mondială FIFA din Rusia în cursul acestui an
  • Interzicerea difuzării televiziunilor ruse, cum ar fi RT (fostă Rusia Today), în Marea Britanie

Acțiunile anunțate miercuri sunt cele care pot fi luate în mod unilateral de Marea Britanie – orice acțiuni coordonat cu alte națiuni este probabil să vină mai târziu.

Sergei Skripal și fiica sa sunt în spital, în stare critică, după ce au fost descoperiți inconștienți pe o bancă din centrul comercial din orașul Salisbury, pe 4 martie.


Citește și: Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Cum se circulă în Norvegia
Loading...
Comentarii