15 Feb. 2018 14:14

UE a eliminat clauza privind sancțiunile aplicate Marii Britanii în perioada de tranziție post-Brexit

Distribuie

Diplomații UE au eliminat o așa-numită "clauză de pedeapsire" dintr-un draft al înțelegerii privind perioada de tranziție post Brexit, scrie BBC. Această clauză prsupunea ca Regatul Unit să piardă accesul la elementele pieței unice europene dacă ar încălca normele UE în perioada de tranziție.

Dar oficialii europeni au promis acum o nouă formulare care face referire la procedurile standard ale UE privind încălcarea dreptului comunitar.

Cele două părți urmează să înceapă luna viitoare negocierile cu privire la perioada de tranziție după ieșirea Regatului Unit din UE. Această perioadă ar urma să dureze din 29 martie 2019, data Brexitului, până la 31 decembrie 2020.

Theresa May a declarat că o perioadă de implementare de aproximativ doi ani va permite companiilor să se se adapteze la schimbările apărute după Brexit și să permită Regatului Unit să negocieze relațiile viitoare cu UE.

UE a declarat că Regatul Unit trebuie să respecte toate normele și reglementările existente în timpul fazei de tranziție și, în textul publicat săptămâna trecută, a sugerat că vor exista sancțiuni specifice dacă acest lucru nu ar fi respectat.

Acest lucru a înfuriat un număr de parlamentari conservatori care susțin că termenii de tranziție propuși sunt prea punitivi.

Vorbind miercuri, ministrul de externe, Boris Johnson, a declarat că ar fi „intolerabil și nedemocratic” dacă Marea Britanie ar fi supusă legilor UE după Brexit și nu ar fi fost capabilă să-și stabilească propriile reglementări atunci când vine vorba de relațiile de comerț cu restul țărilor.


Citește și: Cine este Nikolas Cruz, autorul atacului de la liceul din Florida soldat cu 17 morți. Adolescentul fusese exmatriculat


 

Loading...
Comentarii