Aici s-au înecat 70 de oameni în câteva minute!

21 august 2011 18:39

În urmă cu 43 de ani, în august 1968, pe lacul Tei din Bucureşti se întâmpla cel mai mare accident nautic din Capitală, în care aproximativ 70 de persoane îşi pierdeau viaţa, înecându-se. Reporterii ziarului Libertatea au stat de vorbă cu martorii acelui eveniment şi au aflat care a fost firul evenimentelor ce a dus la o adevărată tragedie.

Într-o zi caniculară de august a anului 1968, la malul fostului ştrand Tei, ambarcaţiunea „Haiducul” se pregătea să plece într-o cursă până pe malul celălalt al lacului, adică debarcaderul parcului Tei. Ştefan Trifulescu, ofiţer de punte pe una din navele de agrement de pe lacul Herăstrău, a rememorat clipele dinaintea teribilei întâmplări: „Lumea era foarte fericită la ştrandul Tei, se distra şi se simţea bine. Deodată, cerul a fost acoperit de nori mari şi negri. A fost momentul care a speriat mulţimea. Toţi au dat năvală să se urce pe «Haiducul».
Ofiţerul de punte Ştefan Trifulescu a rememorat detaliile tragediei de pe lacul TeiCăpitanul a fost ameninţat cu un cuţit de un grup de ţigani, care voia să ajungă pe celălalt mal. S-a terminat rău, cu 3-4 metri înainte de mal. A pornit furtuna, oamenii au început să se agite pe punte şi, din cauza supraîncărcării, «Haiducul» s-a răsturnat în apă. S-au înecat 70 de oameni în urma panicii create. Culmea, căpitanul navei, care nu ştia să înoate, a supravieţuit. A decedat anul trecut”.
„A pornit furtuna, oamenii au început să se agaţe şi, din cauza supraîncărcării, «Haiducul » s-a răsturnat în apă”

În accident a murit şi un campion naţional la înot

„Haiducul” era un bac cu motor, construit pe două tuburi de fier astupate la capete, cu o platformă la mijlocul căreia se afla un mic motor şi cabina cu postul de comandă. „Îmi aduc aminte că atunci, când s-a răsturnat «Haiducul», a murit înecat, în apa adâncă de 3,5 metri, chiar şi un campion naţional la înot. S-a întâmplat aşa, din cauză că mulţi, care nu ştiau să înoate, se agăţau cu disperare de cei care ştiau şi astfel se duceau toţi la fund”, ne-a spus şi Iulian Anghel, 72 de ani, martor al tragediei, care se afla pe malul lacului.
Tragedia, ce a avut loc în 1968, ar fi putut fi evitată dacă traversarea s-ar fi făcut cu un astfel de vas și nu cu o ambarcațiune improvizată

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro