MENIU CAUTĂ
13 Mar. 2012 18:11

Aici va fi liceul pentru ţigani. Autorităţile au anunţat înfiinţarea primei unităţi de învăţământ pentru rromi

Distribuie

Gândit ca un proiect de integrare a rromilor în comunitate şi ca un mijloc potrivit de a-i convinge pe ţigani să-şi lase copiii la şcoală până la 18 ani, viitorul liceu va fi pe strada Teiuş, din sectorul 5 din Bucureşti, în curtea unei unităţi militare, pe locul unei foste cazărmi. Împrejurimile şcolii pentru rromi nu sunt tocmai vesele - străzile înconjurătoare sunt pline de gropi şi băltoace, iar haitele de câini vagabonzi “păzesc” gardurile. Chiar şi aşa, elevii care vor veni să înveţe în ţigăneşte aici vor beneficia de câteva facilităţi, printre care o masă caldă în fiecare zi. Iniţiatorii proiectului spun că limba de predare a cursurilor va fi româna, însă învăţăceii vor avea şi lecţii de limbă şi cultură romani. Dacă liceul va fi un succes, autorităţile se gândesc să înfiinţeze astfel de unităţi de învăţământ în toate localităţile în care numărul rromilor depăşeşte 20% din populaţie.
Urmează grădiniţe şi şcoli
“Înfiinţarea primului liceu pentru minoritatea rromă este un deziderat mai vechi al Partidei Romilor, care iată a prins contur. Este de fapt doar un prim pas spre integrarea în societate a rromilor, având în vedere că de acum părinţii nu vor mai putea spune că nu îşi trimit copiii la şcoală fiindcă nu au cu ce să îi susţină financiar sau că sunt luaţi la mişto în instituţiile mixte. Vom face eforturi pentru ca acest tip de învăţământ să fie extins în toate zonele unde populaţia rromă este mai mare de 20%, nu numai pentru înfiinţarea de licee, ci şi de grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale”, a declarat deputatul Nicolae Păun (foto), cel care a avut ideea înfiinţării acestui liceu. (Radu Nistor)

Vecinii sunt nemulţumiţi: «Vă daţi seama ce golani vor fi la porţţile liceului?»


Vezi ce spune Marian Vanghelie despre ideea înfiinţării unui liceu în limba romani, în sectorul 5

Studenţii din Târgu Mureş condamnă separarea etnică

Peste 400 de studenţi din Târgu Mureş au protestat nemulţumiţi de proiectul de hotărâre de guvern lansat ieri în dezbatere pe site-ul Ministerului Educaţiei. Documentul prevede înfiinţarea la UMF a unei noi Facultăţi de Medicină şi Farmacie, unde studenţii vor învăţa în limbile maghiară şi engleză. Acest proiect va fi dezbătut timp de zece zile.

Loading...
Comentarii