Alarmă falsă cu EBOLA! Un român abia întors din Nigeria a pus ieri pe jar autorităţile

10 august 2014 19:10

Un inginer român care a lucrat în ultimele luni în Nigeria a fost considerat, ieri, suspect de Ebola, malarie sau febră tifoidă şi a fost transferat de la Spitalul Judeţean din Ploieşti la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, în condiţii speciale. Câteva ore mai târziu, suspiciunea a fost infirmată de şeful instituţiei.

În loc să se bucure de câteva săptămâni liniştite în România, alături de familie, după mai multe luni de muncă în Nigeria, pe continentul african, un inginer român, angajat al unei firme de centrale eoliene, a devenit motiv de alertă naţională, după ce s-a prezentat ieri dimineaţă cu febră, diaree sângeroasă şi vărsături, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti, Prahova. Inginerul le-a povestit medicilor că a revenit în ţară pe 25 iulie şi că după câteva zile a plecat împreună cu soţia şi cu fiul său de 15 ani să se relaxeze pe malul Mării Negre, la Vama Veche, iar până sâmbătă nu a avut nici un simptom care să-l pună pe gânduri. “Pacientul a venit la spital, prezentând simptomele unei enterocolite severe. Medicilor le-a declarat că a fost la Vama Veche. Pentru că starea pacientului se agrava, iar analizele erau tot mai proaste, am luat decizia de a-l transfera la Spitalul Judeţean”, a declarat managerul Spitalului de Boli infecţioase, Cătălin Vişean. De aici, cadrele medicale l-au trimis la Bucureşti, întrucât, potrivit medicilor, simptomele pe care le prezenta puteau fi asociate infectării cu Ebola, dar şi febrei tifoide, dizenteriei sau malariei, iar singura unitate medicală din România în care se poate depista şi trata acest tip de boli este Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. “În urma simptomatologiei, respectiv diaree sangvinolentă anamnestic obiectivată în urma tuşeului rectal şi febră de 38,4 grade Celsius, coroborate cu datele pe care le-a furnizat pacientul, respectiv că s-a întors din Nigeria pe 25 iulie, toate acestea au dus către suspiciunea unei boli infecţioase, poate fi Ebola, malarie sau febră tifoidă”, ne-a declarat dr. Alexandru Băloi, managerul Spitalului Judeţean din Ploieşti.
Familia pacientului, în carantină 21 de zile
În timp ce bărbatul era transferat la Bucureşti, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Ploieşti a trimis echipe de urgenţă la domiciliul familiei, unde specialiştii în infecţioase, costumaţi precum cosmonauţii, i-au dezinfectat locuinţa şi i-au băgat în carantină nevasta şi copilul, 21 de zile. În acest timp, autorităţile de la mare au intrat şi ele în alertă după ce au fost informate că mai mulţi turişti ar putea fi în pericol. “Aşteptăm rezultatul de la «Matei Balş» şi în funcţie de acesta vom lua şi măsurile ce se impun”, ne-a declarat Cristina Schipor, directorul DSP Constanţa.
Autorităţile de la mare fac anchetă
Inginerul a fost adus la spital cu o salvare obişnuită a Serviciului de Ambulanţă Prahova, dar a fost îmbrăcat în costum special de protecţie, ca şi medicii care l-au transportat. El a fost internat într-un pavilion special al Spitalului Matei Balş, care permite izolarea completă. Câteva ore mai târziu, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a infirmat 99% suspiciunea de Ebola şi a anunţat că nu există nici un motiv pentru ca analizele celui în cauză să fie trimise în Germania, la singurul laborator pentru depistarea Ebola din Europa. “Am luat pas cu pas toate detaliile epidemice şi clinice şi am găsit elemente care ne îndepărtează de ipoteza infectării cu Ebola. Dintre ţările afectate de epidemia Ebola, Nigeria e departe de a înregistra focare pe teritoriul său şi nu recunoaşte nici un caz de transmitere pe cale umană pe teritoriul ei, deci posibilitatea e zero din acest punct de vedere”, a declarat Streinu Cercel. Specialistul spune că bărbatul adus de la Ploieşti a practicat strict muncă de birou şi nu avea unde să intre în contact cu bolnavi, care oricum nu se află pe teritoriul Nigeriei în această perioadă. “Pacientul suferă de două boli succesive – cea de-a doua boală e cea care a ridicat această suspiciune. Viaţa lui e pusă în pericol de boala pe care o are, nu de Ebola”, a spus Streinu Cercel. Cu Ebola, fără Ebola, panica de ieri poate fi considerată de cei de la Sănătate un exerciţiu de simulare, având în vedere că în urmă cu două zile, reprezentanţii ministerului spuneau, cu mâna pe inimă, că virusul nu poate ajunge în România.

Panică printre pacienţi şi angajaţi

Imediat ce angajaţii Spitalului de Urgenţă Ploieşti au început să ia măsurile de izolare a pacientului suspect de Ebola, inevitabil, ceilalţi bolnavi care se aflau în zonă au fost informaţi, astfel că mulţi au fost cuprinşi de panică.
“M-am speriat un pic. Ştiu că e o boală gravă, că am fost informaţi. Am purtat mască şi mănuşi pentru protecţie, acum s-a făcut şi dezinfecţie şi sper să nu păţesc nimic. Am un pic de teamă”, ne-a declarat Valentina Stancu (foto), infirmieră la Spitalul de Urgenţă Ploieşti.
“Mi-au zis că trebuie să port mască pentru că au un pacient cu simptome de Ebola. Eu am venit că mă simţeam tare rău şi m-am mai şi speriat când au început să împartă măşti. Dar sper că nu se ia aşa uşor, că asta ne mai trebuia”, ne-a declarat Ştefan Soare (foto), pacient.

El este unul dintre puţinii supravieţuitori

Datele înregistrate de-a lungul timpului scot la iveală un adevăr dureros: doar 10% dintre pacienţii infectaţi cu virusul Ebola reuşesc să se vindece. Unul dintre puţinii norocoşi povesteşte chinurile teribile prin care a trecut.
Saa Sabas, un fost asistent medical din Guéckédou, Guineea, a povestit pentru reporterii de la Vice că s-a îmbolnăvit în timp ce îngrijea un pacient cu Ebola. Boala a debutat cu febră mare, iar la scurt timp după ce a ajuns la spital i s-a pus diagnosticul de care se temea. “Febra a durat două zile; în a treia zi am început să am diaree. Timp de patru zile a durat, apoi am făcut dizenterie. După toate acestea, am început să sughiţ şi nu m-am mai oprit timp de alte patru zile. În acel punct eram deja foarte îngrijorat, pentru că auzisem că în acest stadiu, foarte mulţi oameni mor”, a povestit Saa Sabas, care după 13 zile de chin şi-a revenit în mod miraculos. El a avut apoi nevoie de ajutorul medicilor pentru a fi reintegrat în comunitatea din care face parte, pentru că oamenii încă se temeau că e contagios.

961 de morţi şi 1.779 de bolnavi în toată lumea


Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat publicităţii un nou bilanţ legat de virusul Ebola. Astfel, ieri erau înregistrate 961 de decese şi 1.779 de bolnavi. Conform specialiştilor OMS, săptămânal apar, în medie, în Africa de Vest, circa 26 de noi cazuri. Cea mai afectată ţară este în continuare Guineea, unde, de altfel, s-a înregistrat şi primul caz, în luna martie a acestui an. Apoi, au început să apară îmbolnăviri şi decese în Liberia, Sierra Leone şi Nigeria. Săptămâna trecută, OMS a considerat că epidemia de Ebola – cea mai mare şi mai lungă din istorie-, este suficient de îngrijorătoare pentru a fi declarată urgenţă internaţională, la fel cum s-a întâmplat în 2009 cu epidemia de gripă porcină şi în luna mai a acestui an cu poliomielita. (Alina Vlad)

Simptomele virusului Ebola

– temperatură ridicată
– dureri de cap
– gât iritat
– dureri musculare
– durere abdominală
– vomă
– pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc, pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare în ochi, urechi, gură şi alte orificii.

Cum se transmite virusul

Virusul se transmite prin contact cu sângele, cu lichidele biologice şi cu organe unui om sau ale unui animal infectat. Odată ce febra, durerea de cap şi de muşchi se instalează, persoana infectată prezintă deja risc de contagiere. Virusul distruge aceleaşi celule ca şi cele ţintite de HIV, deşi infecţia cu Ebola este mai agresivă, eliminând celulele din sistemului imunitar aflate în formare. Perioada de incubare – intervalul dintre momentul infectării şi momentul în care apar primele simptome – este cuprinsă între două şi 21 de zile, crescând riscul extinderii bolii. Un aspect important este că virusul se poate transmite sexual chiar şi după 40 de zile după ce o persoană s-a vindecat.

Antidotul e gata abia anul viitor

Un vaccin care să ne protejeze de temuta febră hemoragică Ebola ar putea să apară pe piaţă anul viitor. Anunţul a fost făcut de un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. O companie britanică a pus la punct un ser inovator, iar testele vor începe lunile următoare. Procesul se va desfăşura în sistem de urgenţă, aşa că primele rezultate ar putea fi cunoscute până la sfârşitul anului. În prezent, nu există pe piaţă un vaccin ori un tratament împotriva acestei boli. Un medicament experimental, care a fost administrat celor doi americani ce s-au îmbolnăvit în Africa, a dat rezultate promiţătoare, însă nu a fost aprobată administrarea lui şi altor cetăţeni străini bolnavi.

Doctorii cer două consultaţii gratuite pentru bolnavii cronici

Medicii solicită ca pacienţii cu boli cronice să aibă dreptul, lunar, la două consultaţii gratuite şi nu doar una, aşa cum a stabilit Ministerul Sănătăţii.
Statisticile arată cu 80% dintre românii care merg la medic suferă de o afecţiune cronică. Pentru a primi diagnosticul şi tratamentul corect, bolnavii trebuie să meargă de mai multe ori la doctor. “Buba” în sistemul sanitar vine de la contractul dintre cabinetele medicale şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care a redus numărul de consultaţii gratuite la una singură pe lună. Aşa că, dacă este nevoit să vină a doua oară, pacientul este obligat să-şi achite consultaţia cu sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, chiar dacă o viaţă întreagă şi-a plătit impozitele către stat. În paralel, şi veniturile medicilor din ambulatorii care au contracte cu CNAS au scăzut cu 30%, bolnavii preferând să se trateze în spitale, riscând o supraaglomerare a unităţilor medicale. (Dana Neagu)

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro