Alegeri parlamentare 2012 | Tot ce trebuie să ştii despre colegiile uninominale

16 noiembrie 2012 12:36

Alegerile parlamentare 2012 se apropie cu repeziciune si de aceea este important pentru romani sa stie tot ce este nevoie despre colegiile uninominale. Trebuie precizat si faptul ca pentru alegerile parlamentare 2012 se pastreaza acelasi sistem din 2008, votul nominal adica se vor vota oamenii si nu listele de partid.

Teoretic fiecare cetatean voteaza pentru un singur candidat, iar in fiecare colegiu este un singur castigator. Practic insa, castigatorul isi poate pierde locul din Parlament daca partidul din care face parte nu a trecut pragul electoral.
In acest sistem formatiunile mari sunt avantajate, iar daca o alianta obtine, sa spunem 50% dintre voturi, prin reimpartire poate depasi 60%. La alegerile parlamentare 2012 cetatenii isi vor alege candidatii din colegiile uninominale de unde locuiesc. Alegerile sunt organizate in 43 de circumscriptii electorale – 41 de judete, Municipiul Bucuresti si Strainatate).
Fiecare circumscriptie electorala este impartita in colegii uninominale, al caror numar depinde de numarul de cetateni inregistrati in circumscriptia respectiva. Pe teritoriul fiecarui colegiu sunt organizate mai multe in sectii de vot, amplasate de regula in scoli sau alte institutii publice.
Pentru a alege in cunostinta de cauza Libertatea va prezinta lista colegiilor uninominale din fiecare judet, precum si listele de candidati din fiecare colegiu in parte.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro