25 Oct. 2011 16:47

Aşa arată oraşele-fantomă din România

Distribuie

În oraşe precum Vulcan, Lupeni, Uricani, Ghelari sau Mătăsari, pe care Ceauşescu le-a vrut “motorul” economiei, vezi acum doar străzi pustii, pe unde îşi fac veacul câţiva câini înfometaţi. Iar când te uiţi la blocurile cenuşii, abandonate, simţi cum ţi se zbârleşte părul.
La câte-o fereastră, o perdea ruptă se mişcă în bătaia vântului, iar pe jos se întâmplă să mai zăreşti câte o jucărie scăpată de un copil care a plecat în grabă. Până şi ramele de la geamuri au dispărut. Iar peisajul e şi mai cutremurător când intri în imobile. Pereţii sunt cojiţi până la cărămidă, iar pe locul fostelor camere nu au mai rămas decât moloz şi gunoaie.

Uricani, Hunedoara

De cum intri în Uricani, te izbeşte un peisaj trist. Singurul bloc de 10 etaje e în paragină. Pe acoperiş au crescut copaci, iar la geamuri nu au mai rămas nici măcar ramele. “Când au plecat, minerii au luat tot: uşi, paturi, căzi, până şi pardoseala”, ne-a povestit unul dintre puţinii oameni rămaşi în localitate. La nici 500 de metri mai departe, aceeaşi privelişte: două blocuri, de două şi de trei etaje, zac abandonate. Străzile sunt pustii, iar liniştea e deranjată doar de urletul vreunui câine care caută mâncare.

Lupeni, Hunedoara

În Lupeni se află Palatul Cultural Minerul. Clădirea a fost dată în folosinţă în 1927 şi, după plecarea minerilor, autorităţile nu s-au mai îngrijit deloc de ea. Acum, imobilul arată jalnic. Coloanele sunt distruse şi până şi fier betonul din tavan a fost furat. Nimănui nu-i mai pasă de locul unde cândva se ţineau toate petrecerile şi întrunirile din oraş.

Ghelari, Hunedoara

În Ghelari, localitatea pe care Ceauşescu voia s-o facă oraş, peisajul este sinistru. Cele două cartiere de blocuri, Cuţ şi Cârnuri, sunt aproape pustii. 90% dintre ortaci au plecat de aici, lăsând în urma lor apartamente mari, cu balcoane spaţioase, unde unii ar da bani mulţi ca să locuiască. Acum însă, aici domneşte pustietatea.

Mătăsari, Gorj

În blocurile din Mătăsari, localitate care a cunoscut în anii ’80 o mare dezvoltare, s-au mutat cu timpul mii de angajaţi. Odată cu disponibilizările, oamenii au plecat însă de unde veniseră. În urma lor au rămas imobilele. Goale, sinistre. În apartamente, acum şi-au făcut culcuşul câinii vagabonzi.

Vulcan, Hunedoara

În Vulcan, patru blocuri sunt abandonate. Aici au stat militari aduşi să muncească la mină. Acum nici uşi nu mai sunt. Am avut curajul să intru în imobil. Locul unde ar fi trebuit să fie apartamentul “1” era în ruină. Uşa fusese luată şi de pe scări se vedeau pereţii cojiţi. Când am trecut de prag, am văzut o jucărie uitată, probabil, de un copil grăbit să plece cu părinţii. Doar ea mai aminteşte că imobilul a fost locuit cândva. În rest, este frig şi parcă totul în jur este încremenit.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Rețete cu căpșune. O salată și cinci deserturi delicioase
Loading...
Comentarii