Chipul lui Iisus din Rio, «fabricat în România»

06 august 2011 13:57

Recent-anunţata intenţie a autorităţilor din Harghita de a construi cea mai mare statuie a Mântuitorului din Europa de Est readuce în atenţie contribuţia unui român la ridicarea faimosului “Iisus” care străjuieşte, din anul 1931, metropola braziliană Rio de Janeiro. Figura lui Hristos din celebra operă de artă din America de Sud a fost realizată după schiţele lui Gheorghe Leonida, un artist bine cotat în epocă.

De 80 de ani, o uriaşă statuie a lui Iisus patronează protector marele oraş brazilian Rio de Janeiro, de pe înălţimile muntelui Corcovado, de fapt o impunătoare stâncă de peste 700 de metri înălţime. Devenită o adevărată emblemă a metropolei sud-americane, construcţia înaltă de 39,6 metri – dintre care 9,5 metri reprezintă piedestalul – şi cântărind 635 de tone a fost inaugurată la 12 octombrie 1931, fiind realizată după planurile sculptorului francez de origine poloneză Paul Landowski.
Lucrările au durat nouă ani
Lucrările au început în 1922 şi au durat 9 ani. Statuia a fost făcută din beton armat acoperit cu straturi de steatit – o rocă frumoasă ca aspect şi rezistentă la intemperii – adus tocmai din minele din Malmö, Suedia. Puţină lume ştie că figura Mântuitorului din cadrul uriaşei statui braziliene a fost realizată după desenele sculptorului român Gheorghe Leonida, un artist bine cotat în acea epocă, mai ales pentru calităţile de portretist. În 2007, statuia a fost aleasă printre cele “7 noi minuni ale lumii”.
Gheorghe Leonida s-a născut în 1892, într-o familie cu opt copii. A ales o carieră artistică, el înscriindu-se la Conservatorul de Arte Frumoase din Bucureşti, secţia de sculptură, completându- şi apoi studiile în Italia şi Franţa. A debutat în ţară, la Saloanele Oficiale ale artiştilor români, în 1915, apoi a obţinut premii la Saloanele de Artă din Roma şi Paris. Remarcat de Paul Landowski, a fost cooptat în echipa cu care acesta a realizat monumentalul “Iisus din Rio”. Întors în ţară, Leonida şi-a continuat activitatea până la moartea lui timpurie, absurdă, dar şi cu aer artistic. Nu împlinise încă 50 de ani, când, în primăvara anului 1942, a căzut de pe acoperişul propriei case, pe când încerca să culeagă flori de tei din copacii aflaţi în curte.

Fratele lui a înfiinţat Muzeul Tehnic, iar o soră a fost prima femeie inginer din Europa

Gheorghe Leonida a fost doar unul din ilustrele nume pe care familia lui le-a dat ţării, dar şi lumii. Unul dintre fraţii săi a fost marele inginer şi profesor universitar Dimitrie Leonida (1883-1965), creatorul Muzeului Tehnic din Bucureşti, care îi poartă şi numele. Iar una dintre surori, Eliza (1887-1973), a fost prima femeie inginer din Europa şi una dintre primele din lume. De altfel, strada Salcâmilor, pe care se afla casa familiei unde Gheorghe şi-a găsit sfârşitul, a fost rebotezată mai târziu după numele surorii sale, Eliza Leonida Zamfirescu, ea fiind căsătorită cu un frate de-al scriitorului Duiliu Zamfirescu.

În Harghita se va construi un monument asemănător, înalt de 22 de metri

În judeţul Harghita vom vedea înălţată, în curând, statuia intitulată “Inima lui Iisus”, care va avea o înălţime de 22 de metri şi va fi construită din fier galvanizat aşezat pe un cadru metalic. Construcţia, operă a artistului Zavaczky Walter din Odorheiu Secuiesc, va fi amplasată în vârful muntelui Gordon (946 de metri înălţime), la baza căruia se află satul Bisericani, aparţinând comunei harghitene Lupeni.
SUPEROFERTĂ! Intră acum pe shop.libertatea.ro şi cumpără, la un preţ excepţional, DVD-ul «Călătoriile lui Guliver»!

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro