Colecţie de picturi de Nicolae Grigorescu scoasă la vânzare la Licitația de Toamnă Artmark

17 octombrie 2011 11:34

Cinci opere care aparţin lui Nicolae Grigorescu vor fi scoase la vânzare, joi, în cadrul Licitaţiei de Toamnă organizate de Casa Artmark. Prezenţa tablourilor lui Grigorescu reprezintă o noutate absolută pentru piaţa de licitaţii din România. De altfel, valoarea pictorului român a fost recunoscută şi în străinătate, tablouri ale sale fiind recent licitate la prețuri în creștere la Londra sau New York.

Cinci tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, reprezentând peisaje, portrete sau, rarisim pentru artist, naturi statice, vor fi scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei de Toamnă organizate de Casa Artmark. Toate aceste tablouri au prețuri de pornire în licitație extrem de tentante, de aproximativ 10% din prețurile de adjudecare obținute de opere similare în ultimele licitații de artă.
Valoarea pictorului român este recunoscută şi în străinătate,  un splendid „Car cu boi”, semnat de Nicolae Grigorescu, fiind una dintre vedetele Licitaţiei de Pictură Europeană organizată de vestita Casă Bonhams la New York, luna aceasta. Valoarea operei este estimată între 100.000 – 150.000 de dolari, fiind a doua cea mai scumpă operă în licitație, respectiv figurând pe coperta a doua a catalogului de licitație Bonhams. Anul acesta, tot  Casa Bonhams a vândut, la Londra, o altă versiune, miniaturală, a celebrului „Car cu boi”, cu suma de 31.200 de lire sterline, estimat inţial la 4.500 – 6.800 de euro.
Printre lucrările semnate Nicolae Grigorescu, prezente la Licitaţia de Toamnă, se numără „Târg la Rucăr” (est. 20.000 € – 40.000 €) şi „Grota pescarilor la Granville” (est. 25.000 € – 45.000 €) care provin din colecţia dr. Alexandru Obregia, medic psihiatru şi profesor universitar, al cărui nume se leagă de fondarea primului spital de neuropsihiatrie. Medicul personal al lui Grigorescu în ultimii ani din viaţa pictorului, Obregia era şi unul dintre colecţionarii operelor sale, alături de alte personalităţi ale culturii româneşti care i-au înţeles de timpuriu valoarea, precum Mihail Kogălniceanu sau Alexandru Vlahuţă.
„Natură statică cu mere roşii” (est. 25.000 € – 45.000 €) a aparţinut Mariei Danciu, soţia pictorului. Deşi au trăit împreună 18 ani şi au avut un copil, Gheorghe, recunoscut de Grigorescu, pictorul nu s-a căsătorit cu Maria Danciu decât pe patul morţii, la momentul redactării testamentului, 20 iunie 1907.
Mărturie a unor vremuri de mult trecute, „Bordei în pădurea de pe Plaiu” (est. 35.000 € – 65.000 €) prezintă vechiul sălaş băştinaş, tipic populaţiilor transhumante, pictat de Grigorescu în maniera peisajului câmpenesc.
Portretele evreilor ocupă un loc însemnat în opera lui Grigorescu. Prezent la licitaţie va fi „Portreul unui evreu galiţian”  est. 40.000 € – 80.000 €). Expoziţia loturilor scoase la vânzare poate fi vizitată începând de sâmbătă, 15 octombrie, până  în seara evenimentului (joi, 20 octombrie), între orele 11.00 – 21.00, la Hotelul Radisson Blu, în foaierul Sălii Atlas, de la etajul I.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.
În cei trei ani de existenţă, Artmark a organizat peste 30 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare aprox. 3.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 1,76 milioane de euro în 2009 la 5,5 milioane de euro în 2010, respectiv la 4,75 milioane euro in primul semestru al lui 2011 – într-o piaţă a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 3,7 milioane în 2009 la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010, respectiv la 6,6 milioane euro in primul semestru al lui 2011.
Oferind oportunităţi de investiţie numai în opere de calitate muzeală, Artmark se implică activ şi în conservarea şi perpetuarea moştenirii culturale. În 2010 şi 2011, datorită iniţiativei susţinute de Artmark a unor colecţionari, mai multe capodopere ale artei româneşti vândute prin licitaţie au fost oferite expunerii publice în muzee naţionale de artă din ţară.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.
 

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro