MENIU CAUTĂ
30 Oct. 2013 14:57

CUM A PĂCĂLIT-O ANCA PETRESCU pe Elena Ceauşescu pentru A SALVA MAI MULTE CLĂDIRI

Distribuie

Anca Petrescu, arhitectul şef al Casei Poporului, a luptat cu megalomania cupului Nicolae şi Elena Ceauşescu şi a reuşit chiar, într-o mică măsură, ce-i drept, să salveze anumite edificii arhitectornice.
La numai 28 de ani, arhitecta Anca Petrescu şi-a luat o povară incomensurabilă pentru mulţi –  a semnat proiectul Casei Poporului şi a coordonat lucrările. Ceea ce însemna că răspundea cu capul dacă ceva mergea prost.
Potrivit unor informaţii care au circulat în presă imediat după Revoluţia din ’89, pentru a evita distrugerea aşezămintelor brâncoveneşti, arhitecţii ar fi deviat cu câteva grade Bulevardul Victoria Socialismului.
Astfel, la una dintre prezentările machetei, Anca Petrescu i-ar fi şoptit Elenei Ceauşescu: „Aţi observat că bulevardul nu este perfect perpendicular pe Casa Poporului?'.
Aşa ar fi eşuat tentativa arhitecţilor de a salva Spitalul Brâncovenesc.
Întâmplarea este consemnată într-un memoriu prin care zeci de arhitecţi se opuneau, la începutul anilor 90, intrării în Parlament a Ancăi Petrescu, aflată pe listele Partidului România Mare.
Anca Petrescu a negat această contestaţie, spunând că macheta făcută de ea pentru Bulevardul Victoria Socialismului dovedeşte clar că sistemizarea nu cuprindea şi spitalul: „Proiectul meu nu s-a atins niciodată de această clădire! Macheta mea lăsa în picioare spitalul„, a spus aceasta.
Arhitecta Anca Petrescu, în vârstă de 64 de ani, a încetat din viaţă, astăzi, la Spitalul Floreasca, după o îndelungată suferinţă.
Aceasta se afla încă de la începutul lunii octombrie internată la Spitalul Floreasca din Capitală, în stare de comă profundă.
Anca Petrescu a suferit, la începutul lunii august un accident de maşină, în judeţul Timiş.
Mira Anca Victoria Mărculeț Petrescu s-a născut pe 20 martie 1949, la Sighişoara. A fost membru în parlamentul României şi este celebră drept arhitectul şef al Casei Poporului – cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, intrând de trei ori în Cartea recordurilor.

Loading...
Comentarii