«Gazda» taie din preţul hotelurilor

04 august 2014 17:13

În plin sezon estival, hotelierii de pe litoralul Mării Negre au lansat oferte pentru turiştii ce se îndreaptă tot mai des spre cazările la negru, care nu le fac gaură în buget.

Pentru că mai e doar o lună de vară, dar hotelurile sunt pline numai în weekend, proprietarii nu ştiu ce să mai facă pentru a atrage turişti şi în timpul săptămânii. Drept urmare, asociaţiile de turism au lansat ieri programul “Zile gratuite de vacanţă 2014”, valabil în perioada 18-31 august.
Astfel, preţul unui pachet porneşte de la 518 lei/ persoană, cu mic dejun, pentru şase nopţi de cazare şi una gratuită la un hotel de două stele din staţiunea Venus.
Pentru cei care vor să beneficieze de cinci nopţi de cazare, plus una gratuită, la un hotel de trei stele din Eforie Nord, tariful porneşte de la 822 de lei/persoană, cu mic dejun. Cel mai scump e în Mamaia, respectiv 975 de lei/persoană, pentru şase nopţi de cazare şi una gratuită, la un hotel de patru stele.
În acest timp, localnicii de pe Litoral nu par să se plângă! Aceştia obişnuiesc să îşi închirieze locuinţele toată vara pentru familii venite în concedii de cel puţin o săptămână.
Preţurile sunt mai avantajoase decât în staţiuni, ai tot confortul necesar şi ai la dispoziţie şi o bucătărie, aşa că nu trebuie să iei masa în oraş în fiecare zi.
Aceşti mici afacerişti, care nu figurează în nici un act oficial şi care nu plătesc taxe, reprezintă concurenţa hotelierilor şi, probabil, motivul pentru care aceştia s-au văzut nevoiţi să lanseze oferte promoţionale în perioada de vârf a sezonului.
“Oficial, avem înregistrate 120.000 de locuri de cazare, însă nu avem o estimare a turiştilor la negru. Fizic, nu ai cum să verifici, nici măcar poliţia nu poate intra în case. De exemplu, pe site-ul ministerului, în Costineşti sunt autorizate 5.000 de locuri de cazare, iar anul trecut autorităţile locale estimau, la un moment dat, că au 50.000 de turişti. Diferenţa este turism la negru”, ne-a declarat Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.
Diferenţele apar uneori doar în estimările poliţiştilor de la Rutieră, care în weekendurile aglomerate au anunţat şi 200.000 de turişti, cu 80.000 mai mult decât numărul oficial de locuri de cazare.
Pentru tineri, cazarea la negru nu e o problemă, iar patru brăileni sunt cea mai bună dovadă. Claudiu şi Bogdan şi-au adus prietenele la mare, însă pentru că bugetul nu le permitea să stea la hotel, şi-au găsit o gazdă.
“Pentru o noapte de cazare în Mamaia ar fi trebuit să plătim cam 300-450 de lei pe cameră. Noi am găsit un apartament cu bucătărie şi tot ce trebuie, la doar 200 de lei pe noapte. În total, pentru o săptămână, cazare ne costă 350 de lei de persoană“, ne-au spus tinerii, pe care i-am întâlnit, ieri, în Constanţa.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro