Guvernul a aprobat coplata! Din aprilie, pacienţii vor plăti între 5 şi 10 lei pentru spitalizare

21 martie 2013 17:08

Românii vor scoate din buzunar, din luna aprilie, coplata, o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei pentru serviciile medicale, indiferent de perioada spitalizării. Cuantumul coplăţii va fi stabilit de fiecare unitate în parte şi se va achita la externarea pacientului.

Ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că introducerea taxei a fost aprobată, miercuri, prin hotărâre de guvern. Pacienţii care au nevoie de spitalizare vor plăti între 5 şi 10 lei. “Coplata va fi încasată pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate”, a declarat Nicolăescu pentru Mediafax.

Cine este scutit

Potrivit ministrului sănătăţii, vor fi şi români care nu vor fi obligaţi să achite această taxă. Vor fi excluşi cei care se internează în regim de urgenţă, oamenii cu boli cronice care se internează de mai multe ori pe lună, minorii, gravidele, lăuzele, persoanele cu handicap şi pensionarii cu pensii sub 740 de lei.

FMI a impus taxa

Coplata a fost adoptată în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional. “Am reuşit să negociem coplata prin discuţiile cu FMI astfel încât aceasta să nu se aplice la toate serviciile medicale, ci numai la serviciile spitaliceşti pe caz extern, cu excepţia medicinii de urgenţă. La externare, o singură dată, nu pe zi, nu pe săptămână, o singură dată, la ieşirea din spital”, explica Eugen Nicolăescu la începutul anului.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro