09 Noi. 2012 22:09 , de Dan Arsenie

IURIE DARIE A MURIT!

Distribuie

Iurie Darie a murit. Actorul fusese externat pe 21 septembrie din Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală unde a zăcut din data de 16 iunie. Iurie Darie fusese internat de urgenţă, după ce, în prealabil, suferise un accident vascular, survenit la scurt timp după o operaţie pe creier, scrie realitatea.net.
Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov din județul Soroca. Dânsul s-a indreptat spre lumea artelor din tinerețe și a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Arta Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a și absolvit în 1952.

CITEȘTE ȘI:Reacția ANCĂI PANDREA după moartea lui IURIE DARIE
Iurie Darie a murit | Fragmente de talent! Secvențe din filmele în care a jucat actorul
A murit IURIE DARIE. Declarație-ȘOC a Rodicăi Popescu Bitănescu: “Sincer, îmi pare bine că s-a terminat”
Iurie Darie a murit | Cine a fost Iurie Darie: “Eu m-am ivit in lume dintr-o mare iubire”

Cariera lui IURIE DARIE. Actorul a murit la 83 de ani

În cinematografie, Iurie Darie a debutat în 1953, în “Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria “Brigada Diverse”, alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.

IURIE DARIE a interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care “Băieții noștri” (1959), “S-a furat o bombă” (1961), “Vacanță la mare” (1962), “Dragoste la zero grade” (1964), “Atunci i-am codamnat pe toți la moarte” (1971), “Frații Jderi” (1974), “Ringul” (1983), “O zi la București” (1986), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), “Zâmbet de soare” (1987), “Oglinda” (1993), “Punctul zero” (1996), “Triunghiul morții” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune “Numai iubirea”.

Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câțiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu și apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referință: “Troilus și Cressida”, “Umbra” și multe altele.

După Revoluție, IURIE DARIE a jucat în “Pălăria”, producție a Teatrului de Comedie, în regia lui Horațiu Mălăele (1998), “Patru pe o canapea și valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat și cu cineaștii basarabeni, în filmul pentru copii “Moara”, realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău în “Tata” (stagiunea 1999-2000).

Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

Loading...
Comentarii