MENIU CAUTĂ
01 Oct. 2016 09:00

Liliacul înflorește și toamna. Situație fără precedent în Botoșani

Distribuie

Liliacul a înflorit pentru a doua oară în acest an. S-a întâmplat în Botoșani, unde temperaturile de vară, înregistrate în plină toamnă, au dat peste cap evoluția plantelor. Oamenii spun că e ceva ieșit din comun. Erau obișnuiți ca liliacul să înflorească spre sfârșitul primăverii, însă acum natura i-a luat prin suprindere.

Priveliștea primăvăratică i-a bucurat pe oamenii din Botoșani care nu se așteptau ca liliacul să înflorească în plină toamnă.

'Am 72 de ani şi nu am mai văzut aşa ceva. E drept, în alte toamne au mai înflorit castani sau salcâmi, dar flori de liliac la final de septembrie nu am mai întâlnit', a declarat o botoşăneancă.

Liliacul a înflorit toamna

Liliacul a înflorit toamna

Liliacul a înflorit datorită temperaturilor demne de vară

Nici specialiștii Agenției Fitosanitare Botoșani Acest fenomen n-au găsit o explicație pentru acest fenomen.

'Când vremea e atipică, anotimpurile se succed într-un alt mod decât cel normal, cu secetă excesivă, cu temperaturi mult mai blânde iarna, apar anomalii de natură fiziologică la plante. Am înţeles că au înflorit şi alte plante. Sunt practic dereglări de natură fiziologică, pe fondul schimbărilor climatice. Anotimpurile au avut o anumită caracteristică, ori, în condiţiile în care nu ştii când e vară, când e toamnă, când e iarnă, plantele sunt derutate', a spus Ovidiu Mihalache, şeful Agenţiei Fitosanitare Botoşani.

Tot în această perioadă au apărut flori şi la un castan de pe Pietonalul Unirii. În cazul castanilor, specialiștii spun că înflorirea este cauzată de atacul unor boli şi dăunători, care au provocat desfrunzirea prematură a copacului.

„În condiţiile unor temperaturi ridicate, copacul generează noi lăstari, înfloreşte, numai că lăstarii care apar pe ultima sută de metri sunt predispuşi la îngheţ, iarna. Acest lucru este valabil şi la alte specii de plante', a mai precizat Ovidiu Mihalache.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, marți, 13 noiembrie 2018
Loading...
Comentarii