MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 17:53

Ministerul Educației a schimbat regulile privind înscrierea la ora de religie

Distribuie

Ministerul Educației a schimbat regulile privind înscrierea la ora de religie, doar o singură dată pentru toată perioada de şcolarizare, nu în fiecare an, aşa cum se întâmpla până acum.

Ordinul este publicat în Monitorul Oficial şi nu a fost pus în dezbatere publică. „Metodologia de organizare a predării disciplinei Religie în învăţământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 5.232/2015, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 720 din 24 septembrie 2015, se modifică după cum urmează: (…) art. 3, alin. 5 – Cererea depusă este valabilă pe toată perioada de şcolarizare în învăţământul preuniversitar sau până la schimbarea opţiunii”, reiese din Ordinul nr. 3.218 din 16 februarie 2018, publicat în Monitorul Oficial, pe data de 12 martie 2018.

În veche metodologie, se stipula că părinţii, tutorele sau elevii majori pot depune cererile de înscriere la ora de religie până la sfârşitul lunii decembrie pentru anul şcolar următor. Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea Educaţiei Naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie. Prin decizia CCR a devenit obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina, potrivit mediafax.ro.

În formularul de înscriere la ora de religie se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformată din România, Biserica Evanghelică Română, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România şi Organizaţia Religioasă Martorii lui Iehova.

Citește și

ANCOM nu a colectat 324 de milioane de lei pentru că are deja bani și a dat bonusuri ilegale. Ce spune Sorin Grindeanu

Loading...
Comentarii