N-a mai plătit întreţinerea de şase ani! Din 2008, Ileana Dădacu a strâns datorii de peste 40.000 de lei, iar acum riscă să ajungă pe străzi | EXCLUSIV

08 septembrie 2014 18:47

Pentru unii români, traiul la bloc a ajuns să fie un adevărat coşmar. Sărăcie lucie, drame personale şi ceva alegeri nu tocmai inspirate, acestea sunt ingredientele unei situaţii care încet, încet au transformat unele din vechile apartamente construite de fostul dictator Nicolae Ceauşescu în adevărate peşteri urbane.

Reporterii ziarului Libertatea au găsit un astfel de loc în sectorul 6 al Capitalei şi au stat de vorbă cu proprietarul lui. Statisticile seci ale autorităţilor ascund, de fapt, adevărate poveşti de viaţă cutremurătoare ale unor oameni care, din diferite motive, au ajuns să-şi ducă viaţa mult sub limita sărăciei, iar dacă încerci să vezi dincolo de cifre, vei descoperi bucăţi de lume rupte parcă din Evul Mediu. Aşa se întâmplă şi astăzi, într-un bloc din sectorul 6 al Bucureştiului, o capitală ce se vrea a fi una europeană. În imobilul ce a strâns de-a lungul timpului cele mai mari datorii la RADET, am găsit o femeie care la 55 de ani nu mai are altceva de făcut decât să spere că, la un moment dat, îşi va putea salva cei 4 pereţi scorojiţi şi plini de igrasie pe care îi deţine la etajul 10 al blocului. Din cauza sumelor imense pe care le datorează asociaţiei de proprietari, casa Ilenei Dădacu riscă să fie scoasă la vânzare. Ea speră să nu se ajungă aici, ca să nu fie nevoită să doarmă sub cerul liber. E bolnavă, iar fiul său munceşte pentru 800 de lei lunar. Aceştia sunt singurii bani din care, teoretic, după ce ar scădea cheltuielile cu mâncarea şi medicamentele, să reînceapă să-şi plătească întreţinerea, care se ridică la nu mai puţin 40.000 de lei.

Locuieşte în beznă cu fiul ei

Tot din lipsa banilor şi din cauză că femeia nu-şi găseşte de muncă, compania de furnizare a energiei electrice i-a tăiat curentul. Aşa se face că două persoane, mamă şi fiu, locuiesc în beznă, fără lumină, fără frigider, fără nimic ce te-ar putea face să crezi că oamenii aceştia chiar trăiesc în România anului 2014. Am stat de vorbă cu femeia pe holul întunecat şi îngust al apartamentului ei cu două camere, printre maldărele de haine aruncate la nimereală. Aici ne-a spus povestea ei. Nenorocirile s-au succedat în viaţa ei, din 2006, de când i-a murit soţul, răpus de o boală de inimă. “Din cauza unei datorii la bancă am fost nevoită să vând apartamentul din Titan şi să mă mut cu fiul meu în acest bloc din Militari. Nu mi-am găsit nimic de muncă, iar din această cauză, din 2008, de când locuiesc aici, nu am avut cum să plătesc întreţinerea. Îmi pare rău pentru vecini, dar chiar nu am posibilitatea să dau cei 40.000 de lei care s-au strâns”, ne-a mărturisit Ileana Dădacu, tremurând la gândul că din moment în moment şi-ar putea pierde şi casa din cauza restanţelor uriaşe pe care le-a acumulat în ultimii şase ani .
fotografii: Gabriel Pătruţ

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro