19 Iul. 2017 17:00 , de Valentina Postelnicu

Proiectul centrului multifuncțional „Esplanada”, votat în CGMB. Se va organiza un concurs de urbanism pentru amenjarea zonei

Distribuie

CGMB a votat, miercuri, în unanimitate, o hotărâre prin care solicită Guvernului emiterea unei hotărâri privind transmiterea terenului „Esplanada” din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în domeniul public al Capitalei şi administrarea CGMB. Primarul Capitalei spune că se dorește regenerarea zonei Unirii. 

Consilierii municipali au fost de acord cu un amendament formulat de consilierul USR Roxana Wring, prin care primarul general urmează să iniţieze un concurs de urbanism vizând această zonă, iar ulterior un concurs de arhitectură care să detalieze soluţia rezultată pentru amenajarea zonei.

Primarul Gabriela Firea a declarat în ședință că se dorește regenerarea zonei Unirii. Ea a amintit că prin acest proiect Esplanada se dorea construirea Punui cartier al Justiției.

”Primăria a participat în toate grupurile de lucru, cu Banca Mondială, cu ambasadele și până acum au fost doar discuții, teoretizări. Considerăm că avem capacitatea de a demara acest proiect”, a spus primarul Capitalei.

Centrul multifuncţional în zona „Esplanada”, din centrul Capitalei se va realiza pe terenul delimitat de Bd. Unirii, str. Nerva Traian, Bd. Octavian Goga şi Bd. Mircea Vodă. În zonă se vor construi spații de birouri, parcări, spații verzi și zone de agrement.

Conform proiectului, centrul multifuncţional va cuprinde spaţii administrative şi pentru birouri, un centru de afaceri, investiţii culturale, zonă verde şi de agrement şi parcări.

În expunerea de motive, semnată de primarul Gabriela Firea, se arată că la nivelul Municipiului Bucureşti se înregistrează un deficit major cu privire la bunurile imobile destinate dezvoltării şi implementării unor proiecte în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului şi a unor proiecte în domeniul cultural.


Citește și: EXCLUSIV/ Mihaela Borcea și-a dus fiul de mână să-și taie stomacul. Decizie radicală a lui Patrick Borcea la 20 de ani


„Potrivit evidenţelor informatizate ale instituţiei noastre, fostele proprietăţi din amplasamentul mai sus menţionat au fost trecute în proprietatea statului şi administrarea directă a Consiliului popular al Municipiului Bucureşti, mplasamentul fiind abandonat după 1989 şi până în prezent„, prevede documentul.

După 1990, acest amplasament s-a aflat în administrarea Ministerului Culturii şi Cultelor, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în prezent fiind în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Ţinând seama de importanţa amplasamentului se va urmări ca prin proiectele ce se vor realiza, şi anume Districtul de justiţie, sală de concerte, spaţii administrative, centru de afaceri şi zonă verde şi de agrement, să se dea vechiului obiectiv abandonat un caracter unitar şi reprezentativ pentru imaginea Capitalei”, a precizat Gabriela Firea.

În raportul de specialitate se arată că din suprafaţa totală a amplasamentului de circa 106.000 mp, o suprafaţă de circa 4.640 mp a fost achiziţionată de Municipiul Bucureşti prin contracte de vânzare – cumpărare.

Libertatea a scris recent că autoritățile au cheltuit deja 74 de milioane de euro pentru bălăria, șerpăria și gunoaiele din zona numită Esplanada.

Conform declarațiilor oficiale, anul acesta, România se va mai împrumuta de 200 de milioane de euro, bani care vor fi înghiţiţi şi ei de groapa fostei “Cântări a României” proiectată de Ceauşescu. O afacere cu cântec, în care cineva se încăpăţânează, de peste 20 de ani, să construiască imobile private pe terenuri expropriate cu bani publici.


Citește și: Culmea plagiatului. Un celebru europarlamentar român a scris un roman de dragoste cu pasaje de pe Wikipedia

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Comentarii