Românii ar putea să ia canabis din farmacii

04 octombrie 2013 18:25

În prezent, medicamentele pe bază de canabis, care tratează, printre alte afecţiuni, şi cancerul, nu se găsesc la liber în farmaciile din România. Acest lucru se întâmplă pentru că nici un producător nu a depus o astfel de cerere la Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă ar exista o solicitare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni.

Specialiştii în medicină susţin că au rezultate excelente în cazul bolnavilor de epilepsie, scleroză multiplă, cancer şi sindromul Tourette care au fost trataţi cu canabis medicinal.
La noi în ţară, canabisul medicinal, cunoscut şi sub numele de marijuana, este o substanţă care se află sub control naţional şi poate fi administrată doar cu reţetă de la medic.
Lucrurile s-ar schimba dacă producătorii ar depune o cerere la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).
Vor fi pe listele compensate
“Nu am primit nici o solicitare în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a canabisului medicinal. Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de sig u – ranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni”, a declarat preşedintele ANM, dr. Marius Savu.
Dacă ANM dă undă verde marijuanei medicinale, produsele vor fi disponibile în farmacii, iar următorul pas va fi introducerea lor pe listele medicamentelor compensate.

Alte droguri folosite în medicină

Pastilele luate în exces pot ucide

Chiar dacă medicamentele din canabis se vor cumpăra în farmacii pe baza unei simple reţete, medicii îi vor monitoriza cu atenţie pe bolnavii care apelează la aceste tratamente. Specialiştii îi avertizează pe oameni să nu consume pastilele cu marijuana medicinală în exces şi nesupravegheaţi deoarece riscă să aibă mari probleme de sănătate sau să moară.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro